Vágólapra másolva!
Ősszel akár meghirdethetik a hosszú ideje használaton kívüli kőbányai sörgyártelepre tervezett ingatlanfejlesztés meghívásos tenderét. A 20 hektáron 100 milliárdból épülne szórakoztatóközpont.
Vágólapra másolva!

Várhatóan júniusra elkészül a volt sörgyári telep megújításának megvalósíthatósági tanulmánya, ami előfeltétele annak, hogy az idén ősszel meghirdessék a nemzetközi meghívásos tőkebevonási tendert - mondta Fecske Károly, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: ezt azonban meg kell előznie a Kőbányai és a Fővárosi Önkormányzat közötti, a területet érintő fejlesztési megállapodás megkötésének, ami már a végső stádiumában van. Ennek keretében módosítani kell a fővárosi építési szabályozási tervet, a projektet össze kell hangolni a II. Nemzeti Fejlesztési Terv és a fővárosi önkormányzat Podmaniczky-tervének támogatási lehetőségeivel.

"Ez ügyben folyamatosan egyeztetek az illetékes főpolgármester-helyettessel és a fővárosi főépítésszel. A főváros és a kőbányai vagyonkezelő szerződését a napokban tárgyalják meg a kőbányai önkormányzat illetékes bizottságai" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Fecske Károly utalt arra, hogy a múlt év novemberében mintegy 980 ezer eurós költségvetéssel megkezdődött a volt Kőbányai Sörgyár egyik, több mint 20 éve kihasználatlan telepe megújításának előkészítése, az Európai Unió Mister Interreg III/B Cadses elnevezésű projektje keretében.

Fecske Károly kiemelte: a főváros X. kerületében, a Csajkovszkij park melletti 20 hektáros terület megújításának előkészítése során kidolgozzák, hogy miként lehet magántőkét bevonni a volt katonai és ipari telepek megújításába. A volt sörgyári területen mintegy 250 ezer négyzetméteres beépítettségű szórakoztató- és kulturális negyed jöhet létre, aminek becsült költsége 90-110 milliárd forint.

A vezérigazgató közölte: a magyar partner hozzájárulása a projekt teljes költségéhez 170 ezer euró, ennek 75 százalékát az unió támogatása, míg a fennmaradó részt fele-fele arányban a magyar állam és a Kőbányai Önkormányzat hozzájárulása teszi ki.

Forrás: Hg.hu

A gyár

Fecske Károly megjegyezte, új fejlemény, hogy a területen két magánbefektető vásárolt ingatlanrészt, egyenként mintegy 500-600 millió forintért. Így a Fellerer magyar ingatlanfejlesztő egy magántulajdonban lévő 2,7 hektáros területet, míg a Futureál a Stollwerck volt 2 hektáros területét vette meg.

A vagyonkezelő szerint egyebek mellett musicalszínházat, 5-7 ezer nézőt befogadni képes multifunkcionális csarnokot, 2 ezer négyzetméteres, festmények és szobrok kiállítására alkalmas bemutatótermet, kiskereskedelmi üzleteket, éttermeket, valamint két szállodát alakítanának ki. A 20 kilométeres pincerendszerben barlangfürdő, kaszinók és egy sörmúzeum is létrejönne.

A területen 18 ezer négyzetméter alapterületű, 11 műemléki épület is található, amelyek hasznosítása szintén a tervek része. A vezérigazgató szerint kedvező esetben 2008-ban megkezdődhet a műemléki épületek felújítása, a terület közműveinek megújítása és a hozzá vezető utak építése.