Változások a kormányzati negyed tervpályázatában

Vágólapra másolva!
A kormányzati negyed tervpályázata iránt érdeklődők között sok a külföldi, de még nekik is drága volt a dokumentáció. Az ár mellett mostantól változnak a feltételek és a leadás határideje is.
Vágólapra másolva!

Kilencven nappal meghosszabbítja a kormányzati negyed pályázatának leadási határidejét, és csökkenti a pályázati kiírás dokumentációjának árát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) - jelentette be Görözdi György miniszterelnöki megbízott a projektet felügyelő bizottság ülése után.

A miniszterelnöki megbízott elmondta: sok kritika érte a bizottságot nemzetközi és hazai építészektől a 240 ezer forintos tervdokumentációs ár miatt, ezért ezt most 90 ezerre csökkentették. Még Nagy-Britanniából is kaptak olyan visszajelzést, hogy túl drága a kiírás, és túl szigorúak a feltételek. Megjegyezte, a magas ár a kiíró védelmét szolgálja.

Görözdi György a döntést azzal is indokolta, hogy "maximalizálni akarják a versenyt" - ennek érdekében a pályázati feltételeken is lazítanak, hogy szélesítsék a résztvevők körét. Felidézte: korábban szerették volna, hogy csak olyanok vehessenek részt a pályázaton, akik ellen nincs folyamatban etikai vagy más eljárás, valamint rendelkeznek az építészkamara valamilyen minősítésével, de ezeket a kritériumokat most elvetették.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: úgy látják, garanciát a szerződéses rendszer jelent majd, amely a kormányzati oldal, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a nyertes pályázó között jön létre. Jelezte, hogy a tervpályázat nyertesét augusztus első hétvégéjén hirdetik ki. Görözdi György szerint emiatt nem lesz csúszás a kormányzati negyed projektben.

Az MTI kérdésére elmondta: eddig 23-an vásárolták meg a tervpályázatot, 30 százalékban külföldiek.