Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Napenergiával fűtött társasházat adtak át

Vágólapra másolva!
Egy közel húszéves budapesti társasházat környzetbarát, takarékos napkollektorokkal szereltek fel, mert pazarló volt a fűtési rendszere. A helyi önkormányzat további átalakításokat is támogat.
Vágólapra másolva!

Napenergiával fűtött társasházat adtak át a főváros XVIII. kerületében, az Alacska-lakótelepen szerdán. Az 50 lakásos társasház fűtéséről és melegvíz-ellátásáról is az újonnan felszerelt napkollektorok gondoskodnak.

A társasház átadásán Mester László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere elmondta, hogy mintegy 45 millió forintból sikerült felújítani, átalakítani és hőszigetelni a 19 éves épületet. Az összeg egyharmadát a lakók biztosították, egyharmadát a kerületi önkormányzat, a fennmaradó részt pedig a minisztérium állta a panelpályázat keretében - tette hozzá.

A polgármester kifejtette: a napkollektor az épület melegvíz-ellátását napos időben 100 százalékban biztosítja. Az új kazánok üzembe helyezésével a gázfogyasztás 58 százalékkal csökkent - tette hozzá. Azért volt szükség az átalakításra, mert az épület egyedi hőközpontról kapta a melegvizet a fűtési rendszeréhez, így a távolság miatt nagy volt a hőveszteség, és így rendkívül magas költséget jelentett a lakások melegvíz-ellátása és fűtése.

A sajtótájékoztatóval egybekötött átadáson a XVIII. kerület első embere azt is elmondta, hogy 2006-ban hat társasházban 235 millió forintos költséggel végeztek korszerűsítést, s az önkormányzat 76 millió forinttal támogatta e munkákat. Idén a benyújtott pályázatok alapján nyolc épület - 744 lakás - felújítása végezhető el a Havanna és a Szent Lőrinc lakótelepen - jelezte Mester László.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről