Húszmilliárdra számít idén a KVI

Vágólapra másolva!
Több mint 70 ingatlant adna el 2007-ben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Futballstadiontól, laktanyán át a kormányrezidenciáig.
Vágólapra másolva!

Mintegy 73-75 ingatlan szerepel a KVI idei értékesítési listáján - mondta Császy Zsolt, a KVI vagyonkezelési főosztályának vezetője az MTI-nek. A listát hivatalosan a jövő héten teszi közzé a KVI - tette hozzá a főosztályvezető.

Elmondta: a pályázati úton értékesítendő ingatlanokból 20 milliárd forintnyi bevételt vár az igazgatóság. Császy Zsolt hozzátette: a mintegy 100 milliárd forint értékűre becsült fővárosi kormányzati ingatlanok értékesítése ettől függetlenül történik.

Ismertetése szerint a listán szerepel egyebek között a fővárosi Fradi-pálya, az egykori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) Wesselényi utcai épülete, az Országos Pszichiátriai Intézet Völgy utcai épülete és a Béla király úti volt kormányrezidencia.

Az idén számos honvédelmi ingatlan értékesítésére is sor kerül: például a margitszigeti Európa-ház és a Mária Terézia laktanya eladásából, a korábbi megállapodás szerint a Honvéd-kórház felújítását fedezik.

Mintegy 35 milliárd forintnyi állami ingatlan értékesítésére köttetett szerződés 2006-ban, ebből a tavalyi év végéig 15 milliárd forint folyt be - mondta korábban Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója az MTI-nek.

A 2006-os értékesítések közül két projektet emelt ki a vezérigazgató. A Magyar Televízió (MTV) székházának felépítésével és üzemeltetésével megbízott cég, a Millenium Média Kft. eladásából 7,4 milliárd forintra született szerződés.

A balatonvilágosi üdülőkomplexum, a Club Aliga értékesítésére kiírt pályázaton pedig, ártárgyalás után 5,5 milliárd forintos ajánlattal nyert a PRO-MOT Kft. tavaly decemberben. Mindkét tavaly indult projekt ellenértéke az idén folyik be a kincstárba - jegyezte meg.

Középtávon, három éven belül akár egymilliárd eurónyi ingatlannal kapcsolatos bevétel is elképzelhető, amiben jelentős részt képvisel a kormányzati negyed által érintett ingatlanállomány - mondta Zelles Sándor.