Lakónegyed épül a zöldek közreműködésével

Vágólapra másolva!
Hatszáz lakásos fejlesztés indult Budapest XIII. kerületében, egy hajdani ipari területen. A belső kertes épület környezetét a lakókat bevonva teszi rendbe egy környezetvédelemmel foglalkozó alapítvány.
Vágólapra másolva!

Pénteken letették a XIII. kerületi Narancsliget lakónegyed alapkövét. A Reitter Ferenc utca és a Szegedi út találkozásánál épülő ház környezetének kialakításába a fejlesztő SL Group bevonta a Független Ökológiai Központ (FÖK) szakértőit is.

Az alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón Danny Bercovich, az SL Group ügyvezető igazgatója elmondta, az 50 ezer négyzetméteres telekre tervezett, belső parkos épületben négy ütemben 600 lakást, valamint irodákat és üzlethelyiségeket alakítanak ki.

A beruházást az MKB Bank finanszírozza, a saját erő a közel 13 milliárd forintos összköltség 20 százaléka. Az első ütem 225 lakásának átadását jövőre tervezik. A zömmel 48-52 négyzetméteres, kétszobás otthonok közös költsége a cég szándékai szerint az átlagosnál alacsonyabb lesz, a belső terek gazdaságos kialakítása miatt.

Borszéki Gyula alpolgármester megemlítette, a19. században Angyalföldön kialakult ipari területek közül egyre több változik át lakónegyeddé: a kerületben jelenleg 7500 lakás van a kivitelezés vagy az engedélyeztetés fázisában. Hozzátette, az önkormányzat maga is 500 lakást épített az elmúlt években, sőt további 200 megépítésére és 300 felújítására készül.

A Róbert Károly körút és a Rákos-patak közé eső területen magasabb ugyan a zöldterületek aránya, mint a budapesti átlag, de egy tavalyi felmérés szerint (részben a szaporodó beruházások miatt) rohamosan csökken - mondta Kovács Bence, az elsősorban faültetési kampányairól ismert FÖK alapítványának ügyvezetője.

Az SL Group e tendenciára tekintettel kérte fel az alapítványt, hogy szakértői járuljanak hozzá a környező közterületek parkosításának megtervezéséhez. A FÖK emellett három éven át akciókkal és rendezvényekkel igyekszik a lakókat bevonni a zöldterületek gondozásába.

E tevékenységét összesen hárommillió forinttal támogatja az beruházó. Kovács Bence jelezte, reményeik szerint angyalföldi programjuk a negyedik évben önfenntartóvá válik, amint sikerül bevonniuk a civileket.

Az SL Groupnak nem ez az első nagyszabású fejlesztése a fővárosban: a Récsei-garázs átalakításával létrejött bevásárlóközpont, a szomszédos István Park lakónegyed, egy Dob utcai bérház felújítása és egy óbudai lakónegyed építése kötődik a nevéhez.