Negyedével több könnyűszerkezetes ház épült

Vágólapra másolva!
A könnyűszerkezetes lakóingatlanokat építő vállalkozások száma 150-ről 200-ra emelkedett, de közülük elenyészően kevés rendelkezik az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Kht. megfelelőségi engedélyével.
Vágólapra másolva!

Tavaly mintegy kétezer könnyűszerkezetes technológiájú ház épült Magyarországon, ami 25 százalékkal több, mint 2005-ben - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnökhelyettese az MTI-nek a tagozat közgyűlése után.

Hozzátette: a jelentős emelkedés oka, hogy a technológia egyre ismertebbé válik az építtetők körében, a biztonságos, kényelmesebb, határidőt tartó kivitelezés miatt. Másrészt az emelkedő energiaárak is emelik a típus népszerűségét, mivel a kiváló hőszigetelő technológia miatt az ilyen házak üzemeltetése kimondottan olcsó.

Az elnökhelyettes közölte: tavaly a házanként 20 millió forintos átlagos árat számítva mintegy 40 milliárd forint értékben építettek könnyűszerkezetes készházat Magyarországon, ami mintegy 8 milliárddal több, mint 2005-ben.

Tavaly 50-nel, 200-ra bővült akönnyűszerkezetes házakat építő vállalkozások száma, ám mindössze 43 rendelkezik az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. által kiállított építőipari megfelelőségi engedéllyel (ÉME).

A tagozat szabályzata szerint aki rendelkezik ÉME-engedéllyel, és átesett az évi kétszeri, pozitív eredménnyel záródó vizsgálaton, az megkapja a tagozat MAKÉSZ védjegyét. Jelenleg 16 ilyen vállalkozás van Magyarországon, ezek építették a könnyűszerkezetes házak 60 százalékát.

Kárpáti József kiemelte: az illegálisan tevékenykedő cégek a legálisan működő vállalkozókkal szemben előnyben vannak, mivel sokszor feketemunka alkalmazásával tevékenykednek, és így kedvezőbb áron kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat.

"A 2006-ban használatba vett mintegy 18 ezer családi háznak 11 százaléka volt könnyűszerkezetes, ami csaknem 2 százalékpontos növekedés az azt megelőző évhez viszonyítva, és közelít a nyugat-európai átlaghoz" - mondta a tagozat elnökhelyettese. Európa fejlett országaiban 20-25 százalék a technológia aránya.

Kárpáti József utalt arra, hogy a magyarországi köztudatban gyakran összekeverik a könnyűszerkezetes, illetve a készházat. Az előbbi jellemzője, hogy fa- illetve fémvázból a helyszínen szerelik össze, a készház pedig nagyfokú gyári előkészítést jelent, melynek során a falak teljes hosszban és magasságban, nyílászárókkal, villany- és gépészeti előkészítéssel, a födémekkel, tetőelemekkel együtt készülnek el.

Így szállítják a helyszínre, ahol már "csak" össze kell szerelni őket, ami a betonalap elkészítésével együtt mindössze két hónapot vesz igénybe.

A Magyarországon épült könnyűszerkezetes házak fele helyszínen ácsolt vagy fémelemekből készült, harmada üzemben előre gyártott készház, míg tizede rönk- és gerendaház. Az európai országokban ezzel szemben a könnyűszerkezetes házak 92 százaléka üzemben előre gyártott elemekből épül.

A beadott építési engedélyek alapján 2007-ben Magyarországon várhatóan 30-40 százalékos növekedéssel, 2600-2800 könnyűszerkezetes ház épülhet, megközelítve az összes újonnan átadandó családi ház 15 százalékát.