Pang a lakáspiac a legtöbb határvárosban

Vágólapra másolva!
Elcsitult mára az ingatlanpiacot jellemző vásárlási láz a határok mentén. Az osztrákok inkább szabadulnának ingatlanjaiktól, a szerbek és az erdélyiek más területek felé fordulnak, a szlovákok pedig inkább az ingázást választják, mintsem a tartós itt-tartózkodást.
Vágólapra másolva!

Az [origo] nemrég beszámolt róla, hogy egy bukaresti napilap szerint mind több román állampolgár vesz Magyarországon határ menti ingatlant. Körképünkből azonban kiderül, hogy összességében egyáltalán nem beszélhetünk fellendülő piacról a "végeken".

A legnagyobb fizetőképes vásárlóréteg értelemszerűen a nyugati határszélre jellemző. Szombathelyen és a környéken azonban jelentősen visszaesett az osztrák vásárlók érdeklődése. Újabban évente legfeljebb két-három lakást vagy házat vásárolnak, viszont mind többen megválnának tíz-tizenöt éve szerzett telkes ingatlanjaiktól - mondta az [origo] kérdésére Mohl Imre, a Gotthárd Ingatlaniroda szakértője.

A hazai cégeknél állásban lévő osztrákok jellemzően bérlakásokat, illetve kivehető telkes házakat keresnek. A bérlők többsége a cégek közép- és felsővezetői, akik előnyben részesítik a jó adottságú, igényes és csendes környezetben fekvő bérleményeket.

Az Alpokalja számos kistelepülésén a korábbi években szinte számolatlanul vásárolták fel a határ túloldaláról érkezők a telkes parasztportákat. Hegyhátszentmárton községnek például jóformán a fele osztrák kézre került.

Sokakat vezérelt befektetési szándék, hiszen egyesek öt-hat házat is megszereztek maguknak. A visszaemlékezések szerint annak idején szinte telekáron cseréltek tulajdonost az ingatlanok, amelyek legtöbbjét idővel felújították új gazdáik. Gondot fordítottak a környezetük rendbetételére is, ezzel jelentősen hozzájárultak a települések arculatának alakításához.

Napjainkban azonban sokan szeretnék rendben tartott házaikat értékesíteni vagy legalább bérbe adni, ám éppen ezen a területen a leggyengébb a vásárlói érdeklődés, noha a jellemző ár alatta marad a 10 millió forintnak - tette házzá Mohl Imre.

Szentgotthárdon és a 8-as főút környékén főként lakást és házat keresnek az itt munkát vállaló osztrák állampolgárok. Igényeiknek itt is a jó minőségű használt lakások felelnek meg leginkább, új építésűt "emberemlékezet óta" nem kerestek.

Az osztrákok kimondottan gálánsan viselkednek bérbeadóikkal. Mohl Imre több olyan esetről tud, amikor a bérlő, mielőtt távozott volna, a lakást saját költségén felújította, sőt légkondicionálóval felszerelve adta vissza.