Egyre több román vesz házat Magyarországon

Vágólapra másolva!
Magyarországon jóval alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Romániában, ezért egyre több román állampolgár vásárol házat a határ menti magyar településeken. A különbség akár tízszeres is lehet.
Vágólapra másolva!

Biharkeresztesen tavaly 28 ingatlant vásároltak meg román állampolgárságú magánszemélyek, a település hamarosan Nagyvárad bolygóvárosává alakul - adta hírül az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap pénteki számában.

A lappal az információt Barabás Ferenc, a település polgármestere közölte, aki szerint a határ menti településen már alig létezik eladó ingatlan. A polgármester szerint egyre több román állampolgár költözik a kelet-magyarországi településre, és naponta innen ingáznak nagyváradi munkahelyükre.

A magyarországi házak iránti romániai kereslet növekedése azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy a romániai ingatlanárak az elmúlt években elszabadultak. Egy Magyarországon 10 ezer euróért kínált házért Romániában 50-70 ezer eurót is elkérhetnek.

Arad megyéből is egyre több román állampolgár fektet magyarországi ingatlanba. Az aradiak célpontja elsősorban Nagylak, Battonya és Mezőkovácsháza, de figyelmüket a makói és gyulai ajánlatok sem kerülik el - írta a Jurnalul National című bukaresti napilap a héten.

A bukaresti orgánum is egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy a román állampolgárokat az alacsonyabb ingatlanárak vonzzák Magyarországra. A Jurnalul National szerint egyes ingatlanokat akár tíz-tizenötször kevesebb pénzért is meg lehet vásárolni Magyarország határ menti részén, mint Romániában.