Az újlakás-árak infláció felett nőnek

Vágólapra másolva!
Lelassult az ingatlanpiac növekedése, de a piaci szereplők szerint ez csak a használt ingatlanok áraira hathat jelentős mérséklő erővel. A termőföld is jóval drágább lehet.
Vágólapra másolva!

Lassult a magyarországi ingatlanpiac növekedésének dinamikája 2006-ban - mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az ingatlanpiaci tendenciákat ismertetve elmondta: a kínálat meghaladja a keresletet, a létesítések volumene - kevés ingatlancsoport kivételével - csökken. Az értékesítési idők hosszabbodnak, az árak alig emelkednek, a használt ingatlanok körében stagnálnak, helyenként csökkennek.

Az Ecostat Ingatlanbarométer-index tavaly a III. negyedévben 42,7 százalék volt, mintegy 4 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél. A 2006. IV. negyedévi index 43,6 százalék, 0,9 százalékponttal növekedett az előző negyedévihez viszonyítva, de összességében továbbra is az ingatlanpiac stagnálására és egyes szegmenseinek visszaesésére utal.

Belyó Pál megjegyezte: bár a negyedik negyedévben az ingatlanpiac kismértékben élénkült, ez csupán a harmadik negyedévben mért igen alacsony érték korrekciójaként értékelhető. A lakossági stagnáló jövedelmi lehetőségek mellett az egyre erőteljesebb kínálati piac visszafogja az árakat a lakáspiacon.

Hozzátette: szűkül a kereslet az átlagos lakóparki ingatlanok iránt, változatlanul élénk azonban a irodaingatlanok, valamint a luxusingatlanok szegmense, amelyek elérhetik az 1 millió forint közeli négyzetméterárakat.

Az intézet vizsgálatai alapján a termőföldek ára az elmúlt években alulértékelt volt Magyarországon, mintegy 50 százalékkal elmaradt az uniós átlagtól, ezért 2007-ben az ilyen típusú ingatlanok esetében 8-10 százalékos árnövekedés várható.

A felmérésben 2007 első félévére az ingatlanforgalmazók csökkenő mértékű keresletet és bérlési szándékot, összességében 1,6 százalékpontos forgalomcsökkenést jeleztek. Ez tendenciájában egyes területeken szinten tartást, más részterületeken a forgalom csökkenését jelenti a következő féléves időszakra.

Forrás: [origo]

A lakosság ingatlanpiaci konjunktúraindexe 2006 negyedik negyedévében 1,9 százalékponttal nőtt ugyan az előző negyedévi értékhez képest, de így is ez a hat év alatt mért második legalacsonyabb mutató. Az előző időszakok előre hozott vásárlásainak forgalommérséklő hatása - miként az várható volt - már 2005-től jelentkezett, a tovább gyűrűző hatásokkal egy-két évig még számolnunk kell - mondta Belyó Pál.

A családok lakásvásárlási célú hitelfelvételi szándékai továbbra sem növekednek jelentősen, kevesebben kívánnak a jövőben házat vagy lakást venni, mint az előző években. A lakásfelújítások iránti igények a panelfelújítási program keretében 2005 végén és 2006-ban élénkültek.

A lakosság az idei év első felére az ingatlanok forgalmának kismértékű növekedését valószínűsíti, ami inkább az előző negyedév igen alacsony értékének korrekciója, és nem a lakásberuházások és vásárlások növekedése. A lakosság az inflációt jelentősen meghaladó árnövekedést prognosztizál az ingatlanpiacon - mondta Belyó Pál.

Az ingatlanpiac szereplői 2007-re szintén az előre jelzett inflációnál magasabb árnövekedést várnak. Az előző negyedévben 6,9 és 12,5 százalék között mozgott a várt árnövekedés, 2006 negyedik negyedévében valamivel alacsonyabb, de az inflációt meghaladó, 6-10 százalékos áremelkedést prognosztizáltak.

A legnagyobb mértékű árnövekedést a munkaerő-költségeknél (9,9 százalék) és az építőanyag-áraknál (10,1 százalék) várják. A piaci várakozások szerint az építési szerelési tevékenységek árai 9,7, a telekárak 6,2, a tervezési díjak 8,4 százalékkal haladhatják majd meg a 2006. évi szintet.

A lakásépítés pénzpiaci feltételeit értékelve az Ecostat szakértői úgy látják, hogy a hiteligénylés csökkenő trendje rövid távon fennmarad, a devizahitelek túlsúlya csak a pénzpiaci verseny erősödésével fog mérséklődni, a felújítások, korszerűsítések növekedésével az államilag nem támogatott hitelek aránya nő.