Új lehetőség a lakásszövetkezetek előtt

Vágólapra másolva!
Az APEH honlapjáról lehet letölteni az adatlapot, amivel bejelenthető a közös költség fejében nyújtott szolgáltatások tárgyi adómentessége. Az adómentesség akár már ez év elejétől érvényesíthető.
Vágólapra másolva!

A lakásszövetkezeteknek január 31-éig be kell jelenteniük az adóhatóságnak, ha a közös költség fejében nyújtott szolgáltatások tárgyi adómentességével már január 1-jétől élni szeretnének - hívta fel a figyelmet közleményében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi CXXXI. törvény szerint 2007. július 1-jétől tárgyi adómentessé válik a lakásszövetkezetek tulajdonában lévő lakóingatlan, egyéb ingatlan közös használatának biztosítása, vagyis "a lakásszövetkezetnek a közös költség ellenében nyújtott szolgáltatása".

A törvény azt is lehetővé tette, hogy a lakásszövetkezetek tevékenységükre már 2007. január 1-jétől alkalmazzák a tárgyi adómentességet. Ennek feltétele, hogy a lakásszövetkezet e választását 2007. január 31-éig bejelentse az állami adóhatóságnak, amit a 07T202L jelű adatlapon tehet meg.

Az adatlapot kizárólag az APEH honlapjáról lehet letölteni (elérési útvonala: Letöltések > Nyomtatványkitöltő programok > Adatbejelentők, adatmódosítók). A kinyomtatott, aláírt adatlapot postai úton vagy személyesen lehet benyújtani a lakásszövetkezet székhelye szerint illetékes állami adóhatósághoz.