Százmillió forint alapítványi bérlakásokra

Vágólapra másolva!
A roppant alacsony számú hazai bérlakás szaporításához járulna hozzá egy építőipari cég pályázati programja. Legfeljebb 50 millió forintot igényelhetnek az önkormányzatok, és minimum ugyanannyit mellé is kell tenniük.
Vágólapra másolva!

Harmadszor írta ki bérlakásteremtő pályázatát a Holcim Hungária Otthon Alapítvány, összesen 100 millió forintos keretösszeggel. A szervezet segítségével eddig 36 család költözhetett új otthonba - derült ki a cég által tartott sajtótájékoztatón.

A magyarországi bérlakásállomány európai összehasonlításban kirívóan alacsony, 9 százalék körüli, jóllehet sokak számára jelent megoldást, ha nem kell megvásárolniuk az otthonukat - hívta fel a figyelmet Fegyverneky Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

A Holcim alapítványa az önkormányzatoknak nyújt egyszeri, vissza nem térítendő támogatást pályázati úton, legalább 50 százalékos önerő felhasználása mellett, előfinanszírozás keretében. A támogatást bérlakásépítésre vagy átalakításra fordíthatják.

Fegyverneky Sándor szerint az önkormányzatok nagyon is érintettek e témában, mert elegendő bérlakás híján sok időszakos munkavállalójukat nem tudják elhelyezni. Emellett a lerobbant, nem használt épületek felújítása is fontos szempont.

A 2005-ben szétosztott ugyancsak 100 millió forintból hat különböző nagyságú település részesedett. A legjelentősebb fejlesztés a nyíregyházi, ahol 20 lakást alakítottak ki az egykori tisztiszálló épületében, 118 millió forintból - ebből 47 milliót fedezett az alapítvány.

Már a 2006-os pályázati pénzből közül is elkészült egy épület: Miskolcon kimondottan mozgáskorlátozottak számára húztak fel két lakást, amelyek egyelőre várják lakóikat. A borsodi megyeszékhelyen kívül nyolc település nyert 2,5 és 30 millió forint közötti összeget.

A pályázatban feltételként szerepel, hogy két éven belül be kell fejezni a munkát. Az elbíráláskor nagy súllyal esik latba a terv építészeti minősége - hogy valóban értékes házak szülessenek, arra a kuratóriumban helyet foglaló több építészmérnök ügyel.

A 2007-es pályázatokat április 2-ig kell beadni, májusban elbírálják őket, és még az év első felében sor kerülhet a szerződéskötésekre. Pályázat csak meg nem kezdett projektre adható be, 2-50 millió forint értékben.

Faház is nyerhet

A Holcim, a világ egyik vezető cement- és betongyártó vállalata, a fenntartható fejlődés elkötelezettje, és nagy gondot fordít a társadalmi szerepvállalásra. Két éve jegyezte be magyarországi alapítványát, amellyel nálunk a bérlakásteremtést igyekszik támogatni, míg másutt más célokra ad pénzt - mondta Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója. Hangsúlyozta, hogy cége nem feltétlenül a cementnek és betonnak akar piacot teremteni, faházzal is lehet nyerni.