Nem lesznek olcsóbbak a lakások az idén

Vágólapra másolva!
A több budapesti projekten dolgozó lakásfejlesztő szerint ugyanúgy nem lesz 2007-ben lakásárcsökkenés, ahogy 2006-ban sem volt - noha akadt, aki akkor is erre számított.
Vágólapra másolva!

A lakáspiacon nem várható árcsökkenés 2007-ben, legfeljebb a panellakások árai mérséklődhetnek - áll az Elephant Holding lakásfejlesztő cég prognózisában.

Nemrég a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján jelent meg egy tanulmány, amely azt valószínűsítette, hogy az idén csökken a lakások iránti kereslet, következésképpen esni fognak az árak, akár 10 százalékkal is. (Eközben az [origo] által megkérdezett szakértő ugyanilyen arányú drágulást prognosztizált.)

Az Elephant Holding úgy véli, hogy megismétlődik a múlt évi szcenárió. Akkor az áfakulcs 5 százalékos csökkenése miatt lehetett valószínűsíteni az árcsökkenést. Ezzel szemben februárra csakugyan elmozdultak az árak, de az ellenkező irányba: közel 5 százalékkal többet kellett fizetni az új építésű lakások négyzetméteréért.

Elképzelhető, hogy idén is ugyanez történik majd, hiszen a kereslet csökkenésére nem árcsökkenéssel fognak reagálni a fejlesztők. Inkább javítják a minőséget és az értékesítést. Az is elképzelhető, hogy tisztulni fog ez a gazdasági szektor - vélik a cég vezetői.

A tisztulás egyrészt a vállalkozások számának csökkenését jelenti, de sok cég a - jelenleg slágernek számító - román és ukrán piacra helyezi át tevékenységét. A piac stabilizálódásának másik következménye, hogy csökken az épülő lakások száma.

Az Elephant Holding szerint az árak egyedül a panellakásoknál csökkenhetnek (más elemzők a frissen felújított panelépületek körében egyenesen áremelkedést regisztráltak). A használt téglaépítésű, illetve az új építésű lakásoknál ugyanakkor folyamatos árnövekedés várható.