Akár 10 százalékkal drágulhatnak az új lakások

Vágólapra másolva!
Tovább romolhat a lakásépítők helyzete 2007-ben a magyar fizetőképes kereslet további csökkenése, és az egyre nagyobb számban megszűnő munkahelyek miatt. Ezért egyre kisebb projekteken szabad dolgozni, és a minőségi munkára kell figyelni - vélik az [origo] által megkérdezett szakemberek. A kevesebb új építkezés nyomán viszont kezd a kínálat is visszaesni. A minisztérium a bérlés lehetőségét fejlesztené.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanpiac gyengül. Megszorító intézkedések, csökkenő fizetőképes kereslet, manapság már nem ritka, hogy így a cégek készletre termelnek - mondta az [origo]-nak Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke.

Megjegyezte, az ingatlanpiac tehetetlensége miatt nem azonnal reagál a változó gazdasági körülményekre, hiszen egy-egy projekt kifutásának ideje 2-3 év. A csökkenő vásárlási tendencia mellett ugyanakkor egyre több a külföldi befektető, főleg a lakáspiacon.

Nőtt viszont a magyar vállalkozókat egyre nehezebb helyzetbe hozó körbetartozás. Egyre gyakrabban hívják le indokolatlanul a bankgaranciát, ami sok céget egyenesen ellehetetlenít. A magyar vállalkozók védelme nem érezhető a piacon - jelentette ki az elnökasszony.

Szerinte 2007-ben az ágazat helyzete tovább romlik, a magyar fizetőképes kereslet további csökkenése várható, hiszen egyre több munkahely szűnik meg. Ezért egyre kisebb projekteken szabad dolgozni, és a minőségi munkára kell figyelni.

Az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy jövőre hány lakás építése várható, Varjasné Székely Éva nem kívánt konkrét becslést adni, de mint mondta, tény, hogy a megépített lakások mennyisége már most is jelentős csökkenést mutat a korábbi évekhez képest. Problémának nevezte, hogy a nemzeti fejlesztési tervben nincs szó a lakásépítésről.

A csökkenés már Budapesten is nyilvánvaló. Ugyanakkor a XI. és III. kerületi igényesen tervezett, minőségi, zöldövezeti lakóparkok sikere a minőségi trendforduló előszelét jelezheti - vélte Valkó Dávid, az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat vezető elemzője.

Mivel kevesebb az új építkezés, elkezdett felszívódni az elmúlt évek tömegpiaci túlkínálata. Megjelent ugyanakkor egy olyan vevői réteg, amely igényli az egyediséget, változatosságot és a kényelmet, ezért 400 ezer forint körüli négyzetméterárat sem sokall.

Egyre élesebb a beruházói verseny: a nagyobb, több lábon álló fejlesztők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból. Folyamatos a nyugat-európai nagy lakásépítő cégek megjelenése, amelyek hosszabb távon Budapest határain kívüli aktivitást terveznek. A projektek előkészítése egyre nagyobb körültekintést igényel - hangsúlyozta Valkó Dávid.

Kifejtette: az új lakás, a minőségi javulással egyre jobb, értéktartó befektetéssé válik. Emiatt, valamint a csökkenő volumen, a növekvő telek- és építési költségek miatt várható az újépítésű lakások - bizonyos esetekben akár 10 százalékos - áremelkedése. Ez a folyamat kissé késleltetve elindulhat a használt lakások körében is.

Az új lakások piaca eközben kínálatiból keresletivé válik. A 2008-as ingatlanadóról idén már konkrétumok is megjelennek, és ezek függvényében (hol lesz az árhatár, kik fizetnek, hogyan, mennyit...) jelentős piaci változások várhatók. A gazdasági megszorítások ellenére sem várható nagy forgalmi visszaesés - jósolta az elemző.

Az [origo] azon kérdésére, hogy az OC számít-e a közvetítő segítségével gazdát cserélő ingatlanok arányának emelkedésére, Valkó Dávid igennel felelt. A cég országos felmérése szerint ma 40 százalék alatti ez az arány, így bőven van lehetőség a fejlődésre.