Tetőtérből nézve bizakodó a lakáspiac

Vágólapra másolva!
A tetőterek beépítése divattá vált Bécs, Prága és Pozsony mellett Budapesten is. Népszerűségüket a városra nyíló panoráma mellett a fiatalos, lendületes építészeti stílusuknak és az ott kialakítható luxusnak köszönhetik.
Vágólapra másolva!

Exkluzív tetőtéri és harmadik emeleti lakásokat építenek tavasztól a terézvárosi Kodály köröndön. Ennek előfeltétele volt, hogy a Horizont Group megvásárolta az Andrássy út 83-85. és 87-89. szám alatti eklektikus stílusú, önkormányzati tulajdonban lévő paloták tetőtereit és az egyik ház harmadik emeleti lakásait.

A 2008 őszén záruló beruházás kiterjed a paloták teljes külső felújítására, a lépcsőházak, folyosók rendbetételére. Visszaállítják az épületegyüttes eredeti, XIX. századi pompáját, cserébe az Andrássy Palace Gardens piaci értékesítésű luxuslakásokat építhet a harmadik emeleten és a tetőterekben. Az átalakítással egy 140 méteres tetőterasz, napozórész is elkészül.

Város feletti élet

Egy efféle, építészetileg tökéletesen megtervezett történelmi műemlék vagy a Monarchia idején emelt épületegyüttes tetőterében az átlagosnál magasabb négyzetméterár kérhető el. A "város feletti élet", a panoráma, az igényes lakások iránti élénk kereslet mellett növeli a vételárat a kivitelező vállalkozások által alkalmazott nagyobb haszonkulcs is.

Kövesdi Marcell, az Andrássy Palace Gardens marketingigazgatója az [origo] érdeklődésére elmondta, a belvárosban működő befektetők többsége a részletekre is ügyelve alakít ki igényes, illetve kimondottan luxuslakásokat.

A vevők többsége külföldi állampolgár, aki kedveli a tágas lakóterű lakásokat. Ám a fiatalabb korosztályok körében népszerű a francia építészeti stílust követő, 25-30 négyzetméteres tetőtéri lakás is, melyhez ugyanakkor 80-90 négyzetméteres terasz kapcsolódik.

Az Andrássy Palace Gardens által végzett munkálatok minden bizonnyal a fővárosi lokálpatrióták és a műemléki hatóságok szigorú tekintete előtt folynak majd, hogy a toszkán építészetre emlékeztető Kodály köröndi palotacsoport ismét az Andrássy út legimpozánsabb együttese lehessen. Erre garancia, hogy kizárólag neves tervezőkkel, kivitelezőkkel és belsőépítészekkel dolgoznak együtt - mutatott rá Kövesdi Marcell.

Kelendő a kétszintes

A Király utcai bérház tetőtéri lakásainak értékesítését 2006 eleje óta végzi az AREX Fm Ingatlanhasznosító Kft. A megbízást adó befektető és egyben kivitelező cég nyolc darab kétszintes tetőtéri lakást alakított ki.

Fazekas Krisztina, az AREX marketingmenedzsere kifejtette, megbízatásukban annak ellenére láttak fantáziát, hogy a lakáspiacon általános a túlkínálat. Ugyanakkor remélték, hogy a közepes kategóriában versenyző tetőtéri lakások zökkenőmentesen értékesíthetők Budapesten.

- Várakozásaink beigazolódtak - hangsúlyozta Fazekas Krisztina, mondván, a megbízás kezdete óta (jóllehet a nyári hónapok nem kedveznek a tetőtéri lakások eladásának) 5 lakást már értékesítettek, további egyet pedig határozatlan időtartamra bérbe adtak.

A Király utcai lakásokból (az ESOMAR státusz szerinti A és B1 célcsoportot célozva meg) magyar és külföldi magánszemélyek egyaránt vásároltak. A 61 és 120 négyzetméter közötti kétszintes tetőtéri lakások 20-35 millió forint közötti áron találtak vevőre.

Fazekas Krisztina az értékesítés eddigi menetét értékelve kifejtette, a Király utcai ügyletük is példázza, hogy a már általánosan elfogadott grátiszokon túl (gáztűzhely, szagelszívó, internetkapcsolat stb.) vonzó a vásárló számára, ha a forgalmazó cég beruházási divíziót is működtet vagy belsőépítészt alkalmaz.

Bálint Tóth János