Tetszik a lakáslízing a cégeknek

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapok piaci tendenciájának tekinthető, hogy az ingatlant cégként és nem magánszemélyként lízingelnék az érdeklődők. A lakáslízing egyre több vállalkozás fantáziáját mozgatja meg, hiszen mind több vállalkozó használja otthonát vállalkozói célra is, rendelőt, bemutatótermet, irodát, netán telephelyet alakítva ki - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A mikro- és kisvállalkozásoknak még nincs jelentős tőkeerejük, éppen ezért az egyik legkedvezőbb finanszírozási forma számukra a lakáslízing, hiszen a hitelnél alacsonyabb önerőt követel meg, ráadásul az adóelőnyei sem elhanyagolhatók - magyarázta a lapnak Hegedűs Éva, a BG Hitel & Lízing vezérigazgatója.

A mikro- és kisvállalkozások a lízingbe vett ingatlan után különböző költségeket számolhatnak el, így a lízingszerződés megkötésekor fellépő egyszeri díjakat (értékbecslési, közjegyzői, folyósítási, szerződéskötési díj, illeték, helyszíni szemle díja), illetve a lízingszerződés futamideje során havi, rendszeresen elszámolható költségeket (kamat- és kezelési költségek) - emelte ki Gazsi Júlia, a HVB Leasing Ingatlan üzletág vezetője.

A konstrukció mellett szólhat az is - jegyezték meg a CIB Lízing Csoportnál, ahol mind zárt, mind nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukciót kínálnak -, hogy a lakás bérbeadása esetén a jelenleg érvényben lévő adózási jogszabályok figyelembevételével a vállalkozás által fizetett társasági adó kevesebb, mint a magánszemélyként megfizetendő forrásadó.

Nem elhanyagolható tényező az sem - emelte ki az OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója, Dunavölgyi Mária -, hogy a lízingbe adó lesz a jogi tulajdonos ugyan, mégis a lízingbe vevő cég könyveiben szerepel és amortizálódik az ingatlan. Ráadásul amennyiben a lízingbe vevő a kiválasztott új építésű lakást nyílt végű pénzügyi lízing keretein belül vásárolja meg, úgy a havi lízingdíj az áfa-visszaigénylés miatt is mérséklődik.

Azoknak éri meg a céges lízing, akik a költségeket el tudják számolni, esetleg bérbe adnák üzleti alapon az ingatlant, vagy egyszerűen csak anonimak szeretnének maradni - jegyezte meg Dunavölgyi Mária. Gazsi Júlia szerint ez a fajta tulajdonszerzés egyre nagyobb teret hódít majd az általános ingatlanfinanszírozási palettán, főként a könnyen bérbe adható belvárosi ingatlanok között.