Nagy visszaesés az építőiparban

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés 2006 szeptemberében, kiigazítatlan adatok szerint 4,8 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 3,7 százalékkal maradt el az előző évi magas bázistól. Az év első kilenc hónapjában a termelés 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint szeptemberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,7 százalékkal volt magasabb az előző havinál. Az építőipari termelés 2006 augusztusában a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az idei év első nyolc hónapjában a termelés 1,6 százalékkal csökkent. Augusztusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál. A múlt év szeptemberében az építőipari termelés volumene kiigazítás nélkül és munkanaptényezővel korrigáltan is 37 százalékkal haladta meg a 2004 szeptemberit.

Egy évvel korábban szeptemberben szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 9,2 százalékkal volt magasabb, mint augusztusban. A múlt év első kilenc hónapjában a termelés 17,4 százalékkal nőtt 2004 azonos időszakához viszonyítva.

Az idén szeptemberben folyó áron a termelés 236,2 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban 227,7 milliárd forintot. Az idén az év első kilenc hónapjában a termelés értéke 1.462,7 milliárd forint volt.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 2006 szeptemberében 1,9 százalékkal, évkezdettől 1,7 százalékkal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése szeptemberben 3 százalékkal, az év első kilenc hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt a tavaly ilyenkorinál. A befejező építés termelése szeptemberben csaknem egyötödével maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas bázistól.

Az épületek építésének volumene szeptemberben 2,1 százalékkal nőtt, 2006 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi szinten volt. Az egyéb építmények építése 11,8 százalékkal csökkent 2005 szeptemberéhez viszonyítva. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 4,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az öt fő feletti vállalkozások termelésének mintegy felét adó közép-magyarországi székhelyű szervezetek termelése 1,9 százalékkal csökkent az év első kilenc hónapjában. Ugyancsak kismértékű csökkenés volt megfigyelhető a dél-alföldi székhelyű vállalkozásoknál. A többi régióban nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a közép-dunántúli székhelyű szervezetek növelték termelésüket, 21,8 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 7,2 százalékkal volt kisebb a 2005. szeptemberinél. Ezen belül az épületek szerződésállománya 13,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 16,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A szeptemberben kötött új szerződések volumene 26,1 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakival. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene mintegy ötödével csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké egyharmadával esett vissza. A KSH adatai szerint évkezdettől az építőipari vállalkozások 3,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005. január-szeptemberben.

2005 szeptemberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 8,9 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 9,8 százalékkal emelkedtek. Az árak az előző havinál 0,5 százalékkal voltak magasabbak. Az előző év azonos időszakához viszonyított magas indexet továbbra is az építőiparban felhasznált anyagok, elsősorban a kőolajtermékek, a vegyipari és a fémfeldolgozási termékek árának emelkedése okozta.