Bulgária felé fordulnak a brit ingatlanvásárlók

Vágólapra másolva!
Az alacsony költségek a legfejletlenebb, leendő EU-tagállamba vonzzák a briteket. Magyarázatot kínálhatna hazájuk magas árszintje, de egyelőre ott is élénk a kereslet.
Vágólapra másolva!

Egyre több brit család vásárol magának házat Bulgáriában, elsősorban a tengerparton, vagy annak közelében - számolt be a Guardian hét végi számában ingatlanpiaci elemzésekre hivatkozva.

Jelenleg több mint 300 ezer brit állampolgárnak van ingatlana Bulgáriában - háromszor annyinak, mint 1995-ben. A vonzerőt a kedvező időjárás mellett az jelenti, hogy alacsonyak a megélhetési költségek, és a külföldiek könnyen juthatnak ingatlanhoz.

Bár a britek népszerűségi listájának élén változatlanul Spanyolország és Franciaország áll, Bulgária mellett vonzó célpont Románia, Magyarország és Csehország is. Felmérések szerint 2025-re 1,3 millió brit állampolgár fog külföldön élni.

A brit ingatlanpiac tendenciái eközben változatlanok. Az egyébként is kirívóan magas árak, a legfrissebb adatok szerint - a "buborékról" szóló híresztelések ellenére -, kimondottan gyorsan emelkednek.

Az Ingatlanszakértők Királyi Kamarája (RICS) éppen hétfőn hozta nyilvánosságra új statisztikáját, amelyből kiderül, hogy az árnövekedés 2002 óta nem volt olyan gyors, mint most. Kiemelkedik London és általában a dél-kelet-angliai régió, ahol 1999 óta nem mértek a jelenlegi ütemet elérő drágulást - írja a BBC.

A kereslet ugyancsak élénk, jóllehet egyes szakértők arra számítottak, hogy a hitelkamatok emelkedése visszaveti azt. A központi bank várakozásoknak megfelelő, múlt heti alapkamat-emelése (4,75-ről 5 százalékra) sem lohasztotta le azonban a vásárlók kedvét.

A RICS szóvivője szerint a szövetség tagjai biztosak benne, hogy a piac lendületes marad, legfeljebb a jövő év közepén kezdhet el lassulni.

[origo]/MTI