Jelentős növekedés az európai irodapiacon

Vágólapra másolva!
A CB Richard Ellis (CBRE) 2006 harmadik negyedévére vonatkozó irodapiaci elemzése szerint az első osztályú irodák hozamának csökkenése - az előző negyedév adataihoz képest - egész Európában lelassult. A keresletnövekedés eléri a 17 százalékot.
Vágólapra másolva!

A CBRE által vizsgált 15 "régi" EU-tagállamban az első osztályú irodák átlagos hozama a második negyedévről a harmadikra csupán 0,02 százalékpontos csökkenéssel 5,03%-ra esett vissza, és az európai piacok többségében stabilak maradtak a hozamok. Ezzel szemben az év első felében az első osztályú irodák átlagos hozama 0,25 százalékponttal csökkent.

"A hozamcsökkenés lassulására számos magyarázat lehetséges. A legjelentősebb hatás a kamatok növekedésének és az ezzel járó pénzügyi költségeknek tulajdonítható. A növekvő kamatok kapcsán erősödhet az aggodalom, hogy fenntarthatók-e a jelenlegi árak hosszú távon" - kommentálta az eredményeket Michael Haddock, a CB Richard Ellis európai kutatási vezetője.

"Az ingatlanokért versengő pénz mennyisége miatt rövid távon az első osztályú irodák hozamának további lassú csökkenése várható. A kamatok közelmúltbeli emelkedése azonban azt jelzi, hogy a hozamok további éles zuhanására semmiféle jel nem utal" - tette hozzá Anna Starczewska, a CBRE vezető elemzője.

2006 harmadik negyedévében a kereslet további növekedése volt tapasztalható az irodabérleti piacokon: az irodaterületek teljes bérbeadása az EU-15-ök tizenöt legnagyobb városában 17 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. Az irodaterületek iránti egészséges kereslet több piacon is a kihasználatlanság csökkenését és a bérleti díjak növekedését eredményezte.

A kínálat és kereslet egyensúlyának a bérleti díjakra gyakorolt hatása jól látható. A harmadik negyedév során egyre több piacon növekedtek az első osztályú bérleti díjak, ami azt jelzi, hogy ez a javuló tendencia Európa-szerte sokkal szélesebb körben figyelhető meg, mint hat hónappal ezelőtt.