London: 2 milliárd fontos orosz ingatlanvásárlás

Vágólapra másolva!
Oroszország gazdagjai már régen lepipálják az amerikai és közel-keleti milliárdosokat a brit ingatlanpiacon, idén ismét rekordot döntöttek a vásárlásaikkal. Az inflációt jóval meghaladó áremelkedés tovább tart.
Vágólapra másolva!

Több mint kétmilliárd font (800 milliárd forint) értékű ingatlanportfóliót vásároltak fel orosz befektetők az évtized eleje óta a brit - elsősorban a londoni - lakáspiacon - áll az egyik vezető londoni ingatlanközvetítő új felmérésében.

A Knight Frank - amely már két éve irodát nyitott Moszkvában a jelentős kereslet láttán - azt írta összesítésében, hogy az orosz milliomosok, akik 2000-ben még 93 millió font értékben vettek londoni lakásokat, 2004-ben már 396 millió fontot költöttek a londoni ingatlanpiacon, és az idén eddig 799 millió fontért vásároltak.

A tanulmány szerint az oroszok által 2000 óta megvett londoni és nagy-britanniai ingatlanok összértéke eléri a 2,2 milliárd fontot. A Knight Frank szerint a júliussal zárult 12 hónapban a 6 millió font (2,4 milliárd forint) felett eladott londoni lakások húsz százalékát oroszok vették meg; ez nagyobb arány, mint az amerikai és a közel-keleti vásárlóké együtt.

Az eddigi legnagyobb értékű idei londoni lakásvételt is egy orosz vásárló hajtotta végre, aki 16 millió fontért (6,4 milliárd forintért) vett meg egy öt hálószobás luxusingatlant az elegáns Knightsbridge kerületben.

A The Sunday Times kommentárja szerint az orosz pénzembereket jelenleg elsősorban az hajtja Londonba, hogy nem tudni, milyen irányt vesz Oroszország Vlagyimir Putyin elnök 2008-ban esedékes távozása után. Mindemellett a Nagy-Britannia kínálta kedvező adórendszer és személyi biztonság, a londoni luxusvásárlási lehetőségek, a politikai stabilitás és az éjszakai élet vonzza őket a brit fővárosba.

A brit lap szerint Roman Abramovicsé, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosáé az orosz kézben lévő legnagyobb londoni lakásportfólió. Abramovicsról úgy tudni, hogy csak az utóbbi két évben 50 millió fontért vett luxusingatlanokat a legdrágább londoni kerületekben.

A Halifax, a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző épp a minap tette közzé, hogy a múlt hónapban, havi összevetésben 1,7 százalékkal drágultak a lakáscélú ingatlanok Nagy-Britanniában. Ez éves szinten 8,6 százalékos ingatlanpiaci inflációnak felel meg, miközben szeptemberben a 12 havi átfogó infláció 2,4 százalékos volt Nagy-Britanniában; igaz, ez is jelentősen meghaladta a Bank of England 2,00 százalékos felső tűrésküszöbét.

A Halifax kimutatása szerint az átlagos lakásár jelenleg 184 593 font (74 millió forint) Nagy-Britanniában. Ez azonban csak az országos átlag. Az egyik vezető londoni ingatlanár-figyelő cég, a Hometrack nemrég kiadott jelentése szerint a lakáscélú ingatlanok ára a legkeresettebb londoni kerületekben a múlt hónapban, havi összevetésben 2 százalékkal emelkedett, és például az igen divatos nyugat-londoni Kensington & Chelsea kerületben meghaladja a 648 ezer fontot (260 millió forint).

Az ingatlanpiaci inflációt - az orosz vásárlások mellett - jelentős részben a londoni City most már csillagászati prémiumözöne is hajtja. A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) - az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző cég - nemrégiben kiadott előrejelzésében azt írta: a 2006-2007-es prémiumszezonban a City befektetési cégeinek alkalmazottai a tavaly kiosztott 7,4 milliárd fontnál várhatóan 18,3 százalékkal több, összesen 8,8 milliárd font (3500 milliárd forint) jutalmat vihetnek haza.

A CEBR becslése szerint az idei szezonban a City alkalmazottai közül 4200-an részesülnek egymillió font feletti jutalomban a tavalyi 3000 prémiummilliomos helyett. Az intézet úgy számol, hogy a Cityben évről évre kiosztott milliárdos prémiumtömeg fele a londoni ingatlanpiacra áramlik.

A lakások árszintjét jól jellemzi, hogy egyes jelzálog-kölcsönzők a fiatal pályakezdő alkalmazottaknak már "életre szóló" hiteleket ajánlanak, mivel az igen hosszú időre elhúzott törlesztés alacsonyabb havi részleteket tesz lehetővé. A második legnagyobb brit jelzálog-hitelező, az Abbey most már 57 éves, a Tesco kiskereskedelmi lánc pénzügyi szolgáltató részlege 52 éves, a First Direct 47 éves lejáratra is kínál lakáskölcsönöket.