Kína új cél az ingatlanbefektetőknek

Vágólapra másolva!
Bár Közép- és Kelet-Európa még mindig a feltörekvő piacok ígéretét hordozza az ingatlan-befektetők számára is, nemzetközi ingatlanpiaci szakértők szerint a befektetők már Ázsia felé fordultak.
Vágólapra másolva!

A Magan Alexander Neuhuber ingatlanszakértő cég szerint a befektetett tőkére számított évi 6 százalék körüli megtérüléssel Prága és Budapest már kevéssé versenyképes a például Kínában elérhető 15-30 százalékhoz képest.

Tény viszont, hogy Kínában egyelőre kevés a kész ingatlan, az ingatlanberuházóknak maguknak kell fejleszteniük, és ezt követően eladni, vagy bérbe adni. Különösen nagy a kereslet a bevásárlóközpontok és szakáruházak fejlesztésére.

A kínai luxusingatlanok árai magasak, minőségük viszont európai mércével mérve gyenge. A következő években ingatlanfejlesztők szerint 250-300 millió kínai áramlik majd vidékről a városokba, ami óriási fejlesztési potenciált igényel a lakó- az iroda- és az infrastruktúra-fejlesztésben egyaránt.

Sanghajban 2002 és 2005 között megduplázódtak az ingatlanárak. A kínai metropoliszban a luxusingatlanok négyzetméterára már 10 ezer dollár, miközben az átlagbérek az európaitól jóval elmaradnak.

Ugyanakkor az ingatlanfejlesztők elé számos bürokratikus akadály tornyosul a sajáttőke-arány, az adózás és az épített ingatlanok nagysága tekintetében. Ezek az akadályok, a Magan Alexander Neuhuber szerint, kissé csökkenthetik a befektetők kedvét a kínai "ingatlan-aranybánya" kiaknázására.