Csökkenő hozamráták az ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Alig több mint három év alatt 70 százaléknyit zuhant az A-kategóriás irodák megtérülési hozama a magyar piacon, az Eston International adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A három évvel ezelőtti 27 százalékról mára alig több mint 6 százalékra esett az A-kategóriás irodák megtérülése Magyarországon - áll az Eston International friss elemzésében.

Az ingatlan-befektetők hozamait mindig a saját tőkéhez mérik a piacon. A saját tőke általában a beruházás 20-30 százaléka, ennek a megtérülése csökkent drasztikusan az utóbbi három évben. Jelenleg az irodáknál kicsivel több, mint 6 százalék, a kereskedelmi létesítményeknél (bevásárló-központoknál) 7, míg a logisztikai létesítményeknél 8 százalék a ráta.

Miután a jó minőségű ingatlanok kínálata korlátozott, a befektetési alapok pedig erre a területre is kiterjesztették tevékenységüket régiónkban, így az ingatlanok felértékelődése miatt - a csökkenő hozamok ellenére is - magas profittal számolhatnak a fejlesztők. Ugyanakkor, ha tovább drágul a finanszírozás, az ingatlanok felértékelődése már "nem tart ellen" annak.

Az Eston elvégzett egy számítást, amelyben egy olyan A-kategóriás irodát modellezett, amelyet 20 százalékos önerővel és EKB-alapkamat plusz 1,5 százalékos hitellel épített meg a fejlesztő. A saját erőre vetített megtérülés 2003-ban 27 százalék volt, ez csökkent ez év közepére 13 százalékra, és az év végére a hozam akár 6 százalékra is zuhanhat (ami már 70 százalékot meghaladó esésnek felel meg).

A jelentés megjegyzi, hogy Magyarországra jut a Közép-Kelet Európába irányuló ingatlanbefektetés 20-35 százaléka. Más elemzők - hasonló hozamráták kimutatása mellett - arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar ingatlanpiac lassan az "érett" fázisba lép, amikor is a hozamai alig haladják meg a nyugat-európai rátákat.