Bizonytalan az építési felügyelet pozíciója

Vágólapra másolva!
A Kongresszusi Központban rendezett Készházvásáron szóba került az építési felügyelet jövőbeni létrehozása, de egyelőre kérdéses, ez képes lesz-e valóban "ütőképes" szervezetként működni.
Vágólapra másolva!

Az építési törvény jövő év elejétől teszi kötelezővé egy ütőképes építési felügyelet létrehozását, de a kormányzati struktúra megváltozása miatt a szervezet közigazgatáson belüli helye sem eldöntött még - mondta Bedő Katalin, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) főosztályvezető-helyettese pénteken a IV. Készházvásáron tartott sajtótájékoztatón.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének könnyűszerkezet-építő szakmai tagozata pénteken délelőtt nyitotta meg az idei, immár negyedik Készházvásárt és szakmai napokat. A vásár a hétvégén kereshető fel a Budapesti Kongresszusi Központban.

A bemutatón 16 házgyártó, illetve -forgalmazó cég, továbbá 7 beszállító (egyebek mellett cserép- szigetelőanyag- és kazángyártó) vesz részt. A vásárt szakmai program is kíséri, szombaton a nagyközönségnek szóló, az energiamegtakarítással foglalkozó előadások hangzanak el. Szó lesz a hőszigetelésről és az alternatív energiahordozókról is.

A pénteki sajtótájékoztatón Kárpáti József, a tagozat alelnöke elmondta, hogy szeptember 1-jétől - az energiatanúsítvány előszeleként - minden új épület engedélyezésekor be kell nyújtani azt a hőtechnikai számítást, amely a ház fogyasztását kalkulálja. Meglepő volt, hogy a nagyon jó hőszigetelésű készházak éppen csak hogy megütötték az A kategóriát. Ennek az a magyarázata, hogy hőszivattyúra, napenergia-hasznosítóra van szükség ahhoz, hogy a ház valóban energiatakarékos legyen.

A tájékoztatón Bedő Katalin kérdésre válaszolva elmondta, hogy az építési törvény a jövő év elejétől teszi kötelezővé egy ütőképes építési felügyelet létrehozását (ez 160-180 felügyelő foglalkoztatását jelenti).

A felügyelet a megyei közigazgatási hivatal mellett önálló szakigazgatási szervként működne. A kormányzati struktúra időközbeni megváltozása miatt a szervezet közigazgatáson belüli helye most bizonytalan, de készül egy olyan rendelettervezet, amely egy vagy két lépcsőben teremtené meg a felügyeletet.