Csökkent az építőipar teljesítménye

Vágólapra másolva!
Elmaradt az építőipari termelés az előző évitől és a júliusítól is augusztusban. Az építőiparban felhasznált anyagok, a kőolajtermékek, a vegyipari és a fémfeldolgozási termékek drágulása miatt az építmények építésének árai 10,2 százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés 2006 augusztusában a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az év első nyolc hónapjában a termelés 1,6 százalékkal csökkent. Augusztusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

Az építőipari termelés 2006 júliusában a kiigazítatlan és a kiigazított adatok szerint is 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első hét hónapban a termelés 1,3 százalékkal csökkent. Júliusban az építőipari termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 3,5 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése idén augusztusban 0,9 százalékkal, nyolc hónap alatt 1,7 százalékkal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése augusztusban 0,9 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 1,3 százalékkal kisebb volt a tavaly ilyenkorinál. A befejező építés termelése 8,1 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól. Az épületek építésének volumene augusztusban 4,2 százalékkal, 2006 első nyolc hónapjában 0,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények építése 2,3 százalékkal csökkent 2005 augusztusához viszonyítva. Évkezdettől az egyéb építmények építése 2,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 2 százalékkal volt kisebb a 2005. augusztusinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 17,5 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 10,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az augusztusban kötött új szerződések volumene megegyezett az előző év azonos időszakival. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 12,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére kötötteké 14,3 százalékkal csökkent. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 8,9 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005 január-augusztusában.

Tavaly augusztushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 8,9 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 10,2 százalékkal emelkedtek. Az árak az előző havinál 0,2 százalékkal voltak magasabbak. Az előző év azonos időszakához viszonyított magas indexet továbbra is az építőiparban felhasznált anyagok, elsősorban a kőolajtermékek, a vegyipari és a fémfeldolgozási termékek árának emelkedése okozta - jegyzi mag a KSH.