Újjáéledhet a budapesti ipariingatlan-piac

Vágólapra másolva!
Az idén az első félév végéig 150 ezer négyzetméter új irodát adtak át, ezzel a budapesti irodakínálat túllépte a 2 millió négyzetmétert - mondta Ruff Zsuzsa, a Jones Lang LaSalle irodabérlettel foglalkozó munkatársa. A társaság friss elemzése szerint újra magához tért az ipari ingatlanok piaca.
Vágólapra másolva!

A 2006-os év elején 1 millió 870 ezer négyzetméter A kategóriás irodaterület volt Budapesten. Az első félév végére 150 ezer négyzetméter új irodaterület készült el, ezzel túllépett a kínálat a 2 millió négyzetméteren.

A bérleti díj átlagosan 10,5-15 euró havonta és négyzetméterenként, a legmagasabb díj 18,5 euró. Ehhez jön a 3-4,5 eurós üzemeltetési költség, szintén négyzetméterre vetítve és havonta. A Jones Lang LaSalle elemzése szerint a kihasználatlansági ráta 11,1 százalék Budapesten, ennél lényegesen alacsonyabb rátával csak Varsó, London, Párizs és Moszkva büszkélkedhet. Jövőre 200 ezer, 2008-ban pedig 300 ezer négyzetméternyi új iroda készül el Budapesten - jelezte Ruff Zsuzsa.

A bevásárlóközpontok piacán nem sok minden történik idén - mondta a tájékoztatón Pál Erika, kiskereskedelmi vezető. A 21 fővárosi bevásárlóközpont 503 ezer négyzetméternyi területtel várja a bérlőket, már ha van szabad felület. A bérleti díj nagyon eltérő, a keresett helyeken - ilyen a Váci utca vagy a Westend - akár 100 euró is lehet a bérleti díj, négyzetméterenként és havonta, amihez 10 eurónyi vagy még több marketingköltség is társul. A kevésbé frekventált helyeken negyedennyi a díj.

Két év múlva készül el a Budai Skála (a hasonló nevű elődje helyén), valamint az Arena Plaza, de ezzel a fővárosban el is fogynak az ilyen létesítmények építésére alkalmas városi telkek. A fejlesztők és az áruházláncok egyre inkább vidékre mennek, ahol kisebb alapterületű létesítményeket építenek.

A modern raktárakból 1 millió 124 ezer négyzetméter áll rendelkezésre Budapesten és környékén. Az első fél évben 73 ezer négyzetméter készült el, és fejlesztés alatt áll 96 ezer négyzetméter. A fajlagos bérleti díj 4-6 euró, a kihasználatlansági ráta pedig 8,4 százalék - áll az elemzésben.

Az irodapiaci hozam Nyugat-Európában 4,8 százalék, a régiónkban viszont 6 százalék. A hozamkülönbség feltehetően túlzott, mivel a bevásárlóközpontoknál 5,3 és 5,75 százalék a hozam, tehát az eltérés jóval kisebb. Az ipari ingatlanoknál a nyugat-európai hozam 6,7, a régiónkban pedig 7 százalék.