Kedvezményes MFB-hitel árvízkárokra

Vágólapra másolva!
Októbertől magánszemélyek is igényelhetik az MFB-től a tavaszi árvízben megrongálódott ingatlanok helyreállítását segítő kölcsönt. Ha az ingatlant nem lehet helyreállítani, az állami kezességvállalással támogatott hitelt házvásárláshoz is fel lehet venni.
Vágólapra másolva!

Magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek is igényelhetik az MFB Újjáépítési Hitelprogramja keretében a tavaszi árvíz során megrongálódott vagy megsemmisült ingatlanok helyreállítását segítő kedvezményes kölcsönt - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A 25 éves lejáratú, teljes körű állami kezességvállalás mellett folyósított hitel iránti kérelmet a magánszemélyek 17 hitelintézetnél nyújthatják be - olvasható a közleményben. Október másodika előtt ilyen típusú hitelt csak az önkormányzatok igényelhettek az MFB-től.

A kölcsönt az érintett ingatlan tulajdonosa veheti igénybe az elemi csapás következtében megrongálódott, megsemmisült létesítmény helyreállításához. Ha a károsodott ingatlant - az építésügyi hatóság igazolása alapján - nem lehet helyreállítani, akkor a hitel más ingatlan vásárlásához is felvehető.

A közlés szerint a 25 éves lejáratú kölcsönt 2 éven belül lehet igénybe venni, a tőketörlesztést pedig a 3 éves türelmi idő letelte után kell megkezdeni. A kamat mértéke 3 havi EURIBOR plusz legfeljebb évi 2,5 százalék, ami jelenleg 5,9-6 százalék körül van.

A hitelt a gazdálkodó szervezetek és az önkormányzatok közvetlenül az MFB-től igényelhetik. A gazdálkodó szervezetek részére a hitel folyósítására csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően kerülhet sor.

[origo]/MTI