Erdélyi ingatlanboom várható

Vágólapra másolva!
Érdemes Erdélyben ingatlant vásárolni, ahol az infrastruktúra jövendő fejlesztése miatt komoly felértékelődés várható. Ugyanaz a folyamat játszódik majd le Bulgáriában és Romániában, mint korábban Magyarországon, csak gyorsabban.
Vágólapra másolva!

Megoszlik majd a kisbefektetők figyelme a térségben a nemrég és az újonnan csatlakozott uniós tagországok között, de annyi pénz áramlik ide, hogy nincs mitől tartani - véli Gerő András, az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó hálózat vezérigazgató-helyettese. Az ingatlanos szakember szerint Bulgária és Románia EU-tagsága kifejezetten pozitív hatással lesz a térségre, többek között a logisztika fejlődése miatt - írja a Népszabadság.

Ingatlant vásárolni Romániában még mindig érdemes, kiváltképp Erdélyben, ahol az infrastruktúra fejletlensége miatt a jövőben jelentős fejlesztések lesznek, és ezáltal komoly felértékelődés várható. Bulgáriáról már nem mondható el ugyanez, ott az árak már most olyan magasak, hogy stagnálni kezdtek, nem nőnek tovább. Északon és Észak-Keleten az orosz kisbefektetők, a nyugati országrészben és a tengerparton meg a nyugat-európaiak már régen megjelentek. A bolgár és a román lakásvásárlókra Magyarországon viszont még sokáig nem lehet számítani befektetőként.

Salamon Adorján, az Eston International Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint ugyanaz a folyamat játszódik majd le Bulgáriában és Romániában, mint Magyarországon az elmúlt öt évben, csak jóval gyorsabban. A jellemzően csak uniós országban vásárló nyugat-európai nyugdíj- és ingatlanalapok jövőre megjelennek az új tagországokban. Az újak így jelentős pénzpiaci tőkét szívhatnak el tőlünk, de a minél alacsonyabb költségszintre törekvő termelő cégeknél is erős konkurencia lesz a két ország Magyarország számára. A többek között pénzügyi, könyvelési, marketingtevékenységet végző szolgáltató központokhoz azonban még nincs olyan, megfelelően képzett személyzet, mint nálunk. Persze ez csak idő kérdése - tette hozzá Salamon.