Változó ingatlanhelyzet északon és délen

Vágólapra másolva!
Szerény az ingatlanpiac a főváros északnyugati térségében és a szomszédos településeken. Élénkül ugyanakkor - ha ellentmondásosan is - a déli területeken. Csepelen és Szigetszentmiklóson számos lakópark épült az utóbbi években.
Vágólapra másolva!

A főváros déli területével határos Szigetszentmiklós és környékének fellendülésről számolt be Dujmó Krisztián, a régió legnagyobb lakóparkját fejlesztő Dujmó-J Kft. ügyvezető igazgatója. A korábbi évekhez képest jellemzően nőtt az 50-60 négyzetméter alapterületű, új építésű lakások iránti kereslet, sokan ingatlanba fektetik megtakarításaikat. A régió kedveltségét feltehetően a kedvező telekárak és a négyzetméterenként 240 ezer forinttól kínált, igényes, zöldövezeti társasházak teremtették meg.

Dujmó Krisztián rámutatott, a Duna túloldalán most épül az M6-os autóút, a közelben vezet az M0-s körgyűrű, és Csepelen át a főváros belső kerületei is gyorsan elérhetők. Tervezik már a Csepel-szigeti gerincutat is, amely a most is bővülő, összesen tíz hektáron elterülő Lakihegyi lakópark tőszomszédságában fog elkészülni.

A Dujmó-J Kft. két éve még 70 lakást épített és értékesített, tavaly 150-et, idén és jövőre pedig 160-170 a cél. Az 1100 lakásosra tervezett lakóparkot változatos típusú és formájú lakásokkal építik be, az újabbak közt 3-4 szintesek is szerepelnek majd.

Torz ingatlanárak

Huszár Tamás ingatlanbecsüs szerint Budapest déli kerületében, Csepelen élénkebb lehetne az ingatlanpiac, ha a főváros elfogadná a sziget északi területe, illetve az úgynevezett Háros kerületrész részletes rendezési tervét. Ha belterületbe vonnák a temetőtől délre húzódó ingatlanokat, egészen a szigetszentmiklósi bányatavakig, Csepelen hatalmas fejlődést lehetne elérni.

Az építkezések, a telekkialakítások most állnak, emiatt torzak az ingatlanárak is. Csepelen számos bontásra érett kertes házat vásárolnak az új lakásokat építők, csak az építési telek kedvéért - ugyanakkor alig lehet vevőt találni az értékesebb, 35 millió forint feletti lakásokra. A kerületben nagyon nehéz eladni a szuperingatlanokat, pedig Királyerdőn számos igényes kivitelű kertes házat emeltek az elmúlt évtizedekben.

A Szabadkikötő és a Kassai-zsilip környékén fekvő egykori bolgárkertészetek helyén egyelőre nem lehet építkezni, legalábbis addig nem, míg nem készül el a hatalmas területet átszövő csatornahálózat. Korábban a főváros akadályozta a munkálatokat, mert más jövőt képzeltek ide a Városház utcai vezetők, mint a kerületi elöljárók, akik egy csepeli Manhattanről beszélnek.

Csepel más részén élénk a lakásépítő piac. Az úgynevezett OTP-beruházásban emelt lakásokat szinte előre értékesítették, ugyanakkor például a Táncsics Mihály utcában fekvő új lakóházban számos lakás üresen áll, vélhetően a 300 ezer forint feletti négyzetméterár okán. Huszár Tamás szerint nehéz lesz értékesíteni a Kossuth Lajos utca és az egykori vasgyár közti telkeken most épülő házakat is. Az egyik oldalon tízpercenkét erre zakatol a csepeli HÉV, odaát pedig a rozsdafoltnak számító vasmű üzemei nyújtják a panorámát.