Elaprózott a budapesti lakáspiac

Vágólapra másolva!
Folyamatos az átrendeződés az elaprózott budapesti lakáspiacon. A legmagasabb négyzetméterárakat Angyalföldön, a legalacsonyabbakat a XV. kerületben találjuk az új lakások piacán - az AL Holding elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

Jelenleg Budapesten elaprózott a piac, az összes lakásberuházó 69 százaléka - szám szerint 102 - csak 1 projekten dolgozik. További 41 beruházó 2-5 projekten tevékenykedik, míg az 5 projektnél többön dolgozó beruházók száma csupán 5, az aktuális adatok szerint.

Míg az egyprojektes cégek 8825 lakást építenek, addig a több-projektesek 16 845-öt. Az arány pontosan egyharmad-kétharmad a nagy beruházók javára.

A jelenleg kínált lakások száma a fővárosban 9127, aminek 39 százalékát építették egyprojektes és 61 százalékát a több-projektes vállalkozások. Az arány itt már kedvezőbb a kisebb cégekre nézve.

Az elemzés foglalkozik a fővárosi lakásárak változásával is. Tavaly a lakásárakat a VII. kerület vezette 527 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Idén ez az szám 412 ezerre olvadt, a csökkenés 22 százalék. Míg 2005-ben 9 lakásprojekt volt ebben a kerületben, addig idén már 12.

Idén Angyalföld Vizafogó része vezeti az árlistát, 462 ezer forintos négyzetméterárral, egy éve itt 410 ezerért árulták a lakásokat. Második a rangsorban Óbuda 435 ezer forintos fajlagos árral, szemben a tavalyi, 386 ezer forintos árszinttel.

A kerületek közül a legolcsóbb a XV., 251 ezer forinttal, ami 15 ezerrel alacsonyabb, mint egy éve. Alulról felfelé haladva az árlépcsőn, második Kőbánya 275 ezer forinttal, de itt egy év alatt 8 ezer forintos árnövekedés volt tapasztalható. Harmadik helyezett az olcsósági rangsorban a XVIII. kerület 285 ezer forintos fajlagos árral, ami 6 ezer forinttal kisebb az egy évvel korábbinál.