Rekordév a régió befektetési piacán

Vágólapra másolva!
Minden jel arra utal, hogy idén is rekordmennyiségű pénzt fektetnek be régiónk ingatlanpiacán, amelyen egyébként kelet felé látszik elmozdulni a súlypont.
Vágólapra másolva!

A most rendelkezésre álló adatok szerint a közép-kelet-európai ingatlanbefektetési piac 2006-ban újabb csúcsot dönt. A bérbeadási ügyletek 2006 első félévében a legfejlettebb piacon - Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Oroszország és Szlovákia - elérték a 3,9 milliárd eurót. Ez felülmúlja 2005 ugyanebben az időszakban mért beruházásvolumenét - derül ki a CB Richard Ellis nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég elemzéséből.

Az elmúlt két és fél év önmagában a teljes tőkebeáramlás több mint 75 százalékát teszi ki. 2006 első felében a legtöbb befektetés ismét az irodapiacra (az összes beruházás 43 százaléka) és a kereskedelmi ingatlanok piacára (40 százalék) áramlott - utóbbi háromnegyedét a bevásárlóközpontok tették ki.

A fennmaradó 17 százalék nagyjából egyenletesen oszlott meg a vegyes használatú, ipari és hotelingatlanok között. Ezek a szektorok rejtik a legtöbb kiaknázatlan potenciált, habár az ipari területek nagy része a fejlesztők saját portfóliójában található, vagy elosztóközpontok és más szolgáltatók megrendelésére készül.

Ahogyan a fejlesztők földrajzi pozíciója egyre szélesedik, számottevő eltolódás figyelhető meg Kelet-Közép-Európa arányos tőkeeloszlásában. Bár a beruházott tőke legnagyobb része a központi piacoknál maradt - így Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban -, a kérdéses piac beruházásainak csak 79 százalékát adja, ami 8 százalékkal a 2005-ös szint alatt marad. A legfigyelemreméltóbb célponttá Oroszország vált, mára mintegy 7 százalékkal részesedve az összes kelet-közép-európai beruházásból.

Az első osztályú ingatlanokon elérhető hozam Közép-Kelet-Európa összes ingatlanszektorában tovább csökkent. A központi irodapiacok hozama a jelek szerint lassulva közelít az EU-15-ök átlagához. Az újabb "feljövőben lévő piacokon" még hosszú út áll a hozamok csökkenése előtt, ahogy az országok gazdasága és átláthatósága javul.