Ötödével nőtt a régiós irodakínálat

Vágólapra másolva!
Az első félévben 1,18 millió négyzetméter új iroda került piacra Közép-Kelet-Európában, a kihasználtság javult, így a bérleti díjak változatlanok maradtak - áll a CB Richard Ellis MTI-hez eljuttatott elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az idei év első felében 20 százalékkal nőtt Közép-Kelet-Európában az irodakínálat, ami 1,18 millió négyzetméter "A" kategóriás új iroda átadását jelenti. Ennek 40 százaléka, azaz 440 ezer négyzetméter Moszkvában épült meg, második helyen Bukarest (220 ezer négyzetméter), míg harmadik helyen Varsó áll, 154 ezer négyzetméterrel.

Az 1,18 millió négyzetméter hatására a régióban 15 százalékkal emelkedett az irodakínálat, amely így elérte a 15 millió négyzetmétert. Az év végéig további 1,8 millió négyzetméternyi iroda készülhet el, így a kínálat elérheti a 17 millió négyzetmétert.

A CB Richard Ellis elemzése megjegyzi, hogy a bérleti díjak - a nagymértékű új kínálat ellenére - stabilak maradtak. Ez azért is érdekes, mivel a kihasználatlanság tovább javult. Viszont ha jövő év végéig alacsony lesz a kihasználatlansági mutató, akkor a bérleti díjak kismértékű növekedése várható. A bérleti díjat a nagymérvű tervbe vett fejlesztések, valamint a magas előbérletek tartják kordában.

Június végén a kihasználatlansági mutató 7,6 százalékon állt, ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint volt 2005 végén. A féléves csökkenés szolid a 2005-ben - egész évre - mért 2,73 százalékpontos csökkenéshez képest. Az irodák kihasználatlansága Moszkvában (5,3 százalék) és Bukarestben (6,8 százalék) a legalacsonyabb. Az elemzés e tekintetben Budapestet teszi az utolsó helyre 13,56 százalékos kihasználatlansággal.

Ez utóbbi adattal kapcsolatban megjegyezésre érdemes, hogy az Eston legutóbbi jelentése a budapesti kihasználatlansági rátát 13,7 százalékra tette az első félévben (a múlt évi 11 százalék volt). Az első félévben 103 ezer négyzetméter iroda épült a fővárosban, és az év végéig további 180 ezer négyzetméter elkészülte várható. A csúcspont jövőre lesz, 264 ezer négyzetméternyi megépülő irodával.

A magyar "A" kategóriás irodakínálatot 1,6-1,8 millió négyzetméterre teszik az elemzők. A bérleti díj - havonta és négyzetméterenként - 14-16 euró között változik, ami megfelel a közép-kelet-európai átlagnak.