Az ingatlanok kétharmadát biztosítják

Vágólapra másolva!
Az utóbbi 2-3 évben láthatóan a szolgáltatás területén zajlik verseny a hazai lakásbiztosítási piacon, ám a tapasztalatok szerint még mindig szűk az a réteg, amely tudatosan választ biztosítót - derül ki a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. adataiból.
Vágólapra másolva!

Az ügyfeleknek nincs speciális kockázati igényük, hagyományosan a tűz, az elemi károk, a csőrepedés, az üvegtörés és a betöréses lopás, rablás kockázatok fedezetét kérik, és a milliós nagyságrendű fedezet megnyugtató a számukra. A díj pedig sok esetben még mindig alapkérdés.

Az ügyfelek az esetek többségében spórolnak is: a biztosított vagyontárgyak a lakáshitelt felvevőknél gyakorta csak az épületvagyon-csoportokra korlátozódnak, az ingóságok sok esetben nincsenek biztosítva. Emellett negatív tényezőként említhető, hogy a legtöbben a vagyongyarapodás időszakos felülvizsgálatára sem fordítanak időt. A vagyonvédelem is hagy maga után kívánnivalót: teljes körű mechanikai és elektronikai védelem csak ritkán fordul elő.

Az elmúlt öt év alatt összesen 13 százalékkal bővült a biztosított ingatlanok száma Magyarországon - 2000-ben 2540, 2005-ben 2880 millió szerződés -, a dinamikus emelkedés hátterében elsősorban az új és használt lakások hitelből történő vásárlásának köszönhető. A lefedettség 67 százalékra tehető, ami még mindig elmarad a régebbi EU-tagállamok mutatószámától: ott nem ritka a 90 százalék feletti biztosítási arány sem.

A lakásbiztosítási piac a 2004. évi közel 58 milliárdos állománydíjról 2005 végére 66,2 milliárdra nőtt, azaz mintegy 14 százalékkal bővült. A leggyakoribb káreseménynek a csőtörés tekinthető, bár az elmúlt években rekordmennyiségű lakásbiztosítási kártérítést fizettek ki a hazai biztosítók a viszontagságos időjárás miatt: a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, a hónyomás és a villámcsapás okozta károk aránya az elmúlt 3-4 évben 20 százalékkal nőtt az összes káreseten belül.

- A lakásbiztosítás kiválasztásakor ajánlatos alaposan tájékozódni a biztosítás által fedezett kockázatok pontos köréről és limitjeiről, hogy a biztosítás megfelelő kártérítést nyújtson például az idei nyár viharaihoz hasonló esetekben is. Az első féléves Mabisz-adatok szerint a tűz és elemi kockázatok terén a kárráfordítás 14,8 milliárd forint volt, szemben a tavaly első félévi 8,2 milliárddal, azaz a zord időjárás, az áradások következményei tükröződnek a számokban is - mutatott rá Mestyán András, a CLB igazgatója.

A választást megkönnyítheti a www.lakasbiztositas.clb.hu tematikus oldal kalkulátora, amely 8 biztosító lakásbiztosítási termékét számolja. Az alapcsomagok mellé a rendszeren keresztül további kiegészítő biztosítások, szolgáltatások is online megvásárolhatóak, mint például az ebtartói felelősségbiztosítás, a családi baleset- és jogvédelem-biztosítás, a különleges üvegbiztosítás, a 24 órás szervizszolgáltatás és a mezőgazdasági biztosítás.

A kalkulátorprogram javaslatot tesz a megfelelő négyzetméterár és az ingóságérték megadására. A leginkább ugyanis ezek befolyásolják a biztosítás díját, így meghatározásuk könnyebbé teszi a felhasználók dolgát. Számos esetben olcsóbb a lakásbiztosítás online megrendelése, hiszen van olyan biztosító, amelynél a CLB jogosult akár 35 százalék kedvezményt adni az ügyfélnek.