Az ingatlanlízing húzza a lízingpiacot

Vágólapra másolva!
A Magyar Lízingszövetség csütörtökön ismertetett friss adatai szerint 2005 első félévéhez képest 12 százalékkal nőtt az ágazat, összesített eszközértéke így már meghaladja a 600 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Folytatódott a lízingpiac két számjegyű növekedése - számolt be Báti Balázs elnök a Magyar Lízingszövetség májusban megválasztott elnökségének csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szakma 80-85 százalékát tömörítő szövetség adatai szerint ugyanis a tavaly első félévi 536,6 milliárdról 600 milliárd forint fölé nőtt a piac eszközértéke, ami 12 százalékos bővülés.

Az ingatlanlízing mutathatja fel messze a legnagyobb mértékű (120 százalékos) növekedést, e szektor részesedése az összefinanszírozáson belül 10 százalékosra emelkedett. Ebben szerepet játszott néhány kiemelkedően nagy értékű ingatlan finanszírozása, így az átlagos finanszírozási érték 131 millió forintról 167 millióra nőtt.

Mint e számokból is sejthető, egyelőre az ipariingatlan-lízing dominál, de Antall Pál, a szövetség elnökségi tagja (korábbi elnöke) jelezte, várhatóan nagy tartalékok vannak a lakáslízingben.

A legnagyobb - igaz, 67 százalékról 61-re csökkenő - szeletet természetesen továbbra is az autólízing teszi ki. Eme ágazat eszközértéke csupán 1 százaléknyival növekedett, a finanszírozott járművek darabszáma pedig egyenesen csökkent. Az új és használt gépkocsik részaránya lényegében nem változott: 52 és 39 százalék (a maradékot a külön számolt flottafinanszírozás adja).

Dinamikusan, egyaránt az átlag felett gyarapodott a gép- és berendezés-, illetve a haszongépjármű-lízing. Ugyancsak mindkét területen számottevően (13-15 százalékkal) magasabb lett az átlagos finanszírozott érték az előző év első hat hónapjában tapasztaltnál.

A legnagyobb cégek piaci részesedéséről közölt adatokból kiderül, hogy szinte az összes szektorban megkerülhetetlen tényező a CIB Leasing. A cég több kategóriában is az élen áll, az ingatlanlízingben például 51 százalékos részesedéssel büszkélkedhet.

Báti Balázs elnök a szövetség terveiről szólva elmondta, erősíteni szeretnék a piac meghatározó szereplői közötti együttműködést. Ezzel összefüggésben határozottabb érdekképviseletet és jelentős lobbitevékenységet szeretnének, például a beruházásösztönző adókedvezmények terén.

Szintén a célok között említette a nemzetközi kapcsolatok szorosabbra fűzését, amiben sokat segíthet, hogy a lízing-világpiac legjelentősebb éves eseményét jövőre Magyarországon tartják. A Euromoney által szervezett, legalább 200 résztvevős konferencia London, Prága, Dublin, Toronto, Cancún és Dubaj után érkezik Budapestre.