Csökkent a bérbe adott terület a raktárpiacon

Vágólapra másolva!
Jelenleg 850 ezer négyzetméter raktárterület áll rendelkezésre a fővárosban és környékén. A bérba adott raktárterület kisebb, mint tavaly ilyenkor, de a piac bizakodó.
Vágólapra másolva!

A budapesti és a főváros vonzáskörzetébe tartozó területeken 51,5 ezer négyzetméternyi logisztikai és raktáringatlant adtak bérbe az első félévben, 2,5 ezerrel kevesebbet, mint a múlt év hasonló időszakában - tette közzé a DTZ Research ipari ingatlanpiaci körképében.

Az elemzés szerint a piac jelenlegi bizakodó magatartását a függőben lévő tenderek és a korábbi évek intenzívebb, második féléves adatai támasztják alá. Amennyiben a tendereket a második félévben konkrét tranzakciók is követik, úgy a tavalyi 119 ezer négyzetméternyi bérbe adott terület 2006-ban is megvalósulhat.

A kínálati oldalon, a kiélezett verseny hatására, a fejlesztők és befektetők kedvezőbb kondíciókat kínálnak, ami a bérleti díjak enyhe csökkenésén kívül, rövidebb bérleti terminusok formájában is megmutatkozik.

Jelenleg mintegy 850 000 négyzetméter raktárterület áll rendelkezésre a fővárosban és környékén. Csak az első félévben 81 000 négyzetméter raktárépület készült el - ez némileg elmaradt a fejlesztői tervekben eredetileg szereplő összterülettől -, és 86 300 négyzetméter építés alatt lévő befejezése várható 2006 második félévében.

A befektetői igények miatt a fejlesztői kedv továbbra is töretlen, s több fontos fejlesztés várható az elkövetkező időben, többek között a Ferihegyi Repülőtér, az M0-s és M4-es gyorsforgalmi utak új szakaszai környezetében, illetve az épülő M0-s Duna-híd pesti oldalán is.

A spekulatív fejlesztések növekvő részarányának hatására, az üresedési mutató fél év alatt 4 százalékponttal, 12,1 százalékra emelkedett, s e mutató rövidebb távon valószínűleg nem változik érdemben a kínálati oldal erősödése miatt.

Az átlagos bérbe adott terület nagysága továbbra is alacsony: 2500 négyzetméter a spekulatív, míg 9250 négyzetméter az előbérletek esetében. A logisztikai cégek - a piacot alapvetően meghatározó - bérleti aránya 55 százalék felett maradt. Ez az arány Románia és Bulgária közeli uniós csatlakozása miatt várhatóan emelkedni fog, mivel nő a térség kereskedelmi volumene.

A bérleti díjak a korábbi trendet követve kisebb csökkenést mutatnak, döntően négyzetméterenként és havonta nettó 4 euró alatt alakulnak az új szerződéseknél, míg a korábbi években kötött - több alkalommal indexált - árak színvonala ennél jelentősen magasabb. A két szélsőséges tartomány átlagaként, a modern raktárak, effektív bérleti díja havonta, nettó 4,2 euró/négyzetméter körül alakul Budapesten.