Panelból is van luxus

Vágólapra másolva!
Budapesten és az agglomerációban egyaránt bőven akad kínálat luxusingatlanokból, mégpedig szinte az összes típusban. A házak piacán gyakran többet ér a használt, mint az újonnan épített - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A luxuskategóriás önálló házak nagy része a budai hegyekben, a II. és a XII. kerületben van. A minimum 600 négyzetméter alapterületű ingatlanok árát leginkább befolyásoló tényezők között szerepel a méret mellett a ház fekvése és felszereltsége. A legdrágább, 850 millió forintért árult ingatlan, ebben a kategóriában egy 1200 négyzetméteres, freskókkal díszített, kandallós, jacuzzival és úszómedencével ellátott istenhegyi villa.

Az újabb építésű, 300-800 négyzetméteres, általában ugyancsak Budán épült családi házakban egyébként alapfelszerelésnek számít az úszómedence, a jacuzzi, valamint a légkondicionáló, a szauna, a riasztó és a biztonsági kamera.

Néhol a régi építésű társasházak ára vetekszik a fent említett villákéval. A hatalmas tetőterasz, az egész szintet elfoglaló, egybenyitott lakás, az alkalmazott különleges besőépítészeti megoldások mind jelentősen növelik a lakás értékét. Ilyen jellegű luxusingatlanok találhatók például 275 millió forintért és azt meghaladó értékben Terézvárosban.

Az újépítésű társasházi lakások ára is közelíti, helyenként meg is haladja az újépítésű családi házak értékét. Ezek közül a legdrágábbak szintén az épületek tetőterében található, jó fekvésű, szép panorámával rendelkező ingatlanok.

Panel kategóriában ugyancsak találhatóak szép belsőépítészeti megoldásokkal átalakított, luxusberendezéssel ellátott lakások. Az árak akár 20 millió forint körül is alakulhatnak már egy másfél szobás lakásnál, szinte kötelező azonban a szép fekvés és a nagyméretű erkély.

Vidéken, főként Budapest agglomerációjában szintén akadnak a társasházi lakások árfekvését elérő ingatlanok, azonban méretük legalább egy kategórával meghaladja azokét. Ezek ugyancsak luxus-berendezésekkel felszerelt ingatlanok, riasztó, klíma, medence mindegyikben van. Úgy tűnik azonban, hogy a biztos megtérülés reményében, az eladásra épített házak esetében kisebb léptékekben gondolkodnak. Az különleges esztétikai megoldásokat már maguk a vevők alakítják ki.

A vidéki, közel azonos árfekvésű új és az - általában kevesebb szobával rendelkező - használt társasházi lakások közül a legdrágábbak a megyeszékhelyeken, Budapest környékén, valamint a Balaton partján jellemzőek. Ezek fényűzés és felszereltség tekintetében általában elmaradnak a budapesti társasházi lakások mögött.

A panellakások közül a drágábbak szintén főváros közeliek, így szentendreiek, budaörsiek, gödöllőiek vagy százhalombattaiak.