Ismét a kínálat mozgatja az irodapiacot

Vágólapra másolva!
A magyar irodák kihasználatlansági aránya 13 százalék, a befektetők várható hozama 6,25 százalék körül alakul - derül ki a CB Richard Ellis ingatlantanácsadó cég friss felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az év első felében összesen 365 millió euró értékű iroda-, ipari- és kereskedelemi ingatlanbefektetés valósult meg Budapesten - mondta Tóth István, a CB Richard Ellis (CBRE) piaci elemzője szerdán, sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy ezzel a befektetések értéke, 1998-tól mostanáig összesen, elérte a 2,8 milliárd eurót.

Az egyik jelentős fejlesztés a sajtótájékoztatón bemutatott új irodaépület, a skandináv tulajdonú ingatlanfejlesztő Kinnarps első budapesti háza, amely közel négymilliárd forintos beruházással készült el. Az intelligens, központi vezérlésű ingatlan jelentős üzemeltetési megtakarítást jelent a bérlőnek - mondta István Rita, a svéd cég magyarországi leányvállalatának ügyvezetője.

Központi vezérlésű iroda-üzemeltetés esetén, a villanyszámla 20-30 százalékát lehet megtakarítani és átlagosan, mintegy 15 százalékkal csökkenthető a költség - magyarázta az ügyvezető igazgató. A 7530 négyzetméter területű irodaépület 95 százalékát már bérbe adták egyetlen cégnek. Értesülések szerint a MÁV Cargo Zrt. a Váci úti irodaház bérlője.

Az ingatlan-tanácsadással foglalkozó CBRE tájékoztatása szerint Budapesten 1991 óta 1,65 millió négyzetméter modern iroda épült. Ebből az első negyedévben 58 ezer, a második negyedévben 57 ezer négyzetméter új irodát adtak át. Míg 2005-ben 237 ezer négyzetméter irodát vettek bérbe, addig az idei év első felében ez már elérte a 111 ezer négyzetmétert.

A 90-es évek elejétől 2000-ig a kínálat, 2000-től a kereslet, 2006-tól pedig ismét a kínálat mozgatja a piacot. A tervezett új kormányzati negyed és a nyomában felszabaduló belvárosi ingatlanok, vélhetően nem befolyásolják majd az irodapiacot, mert Budapest belső kerületeiben elsősorban luxuslakásokat és szállodákat, nem pedig irodákat létesítenek - válaszolta az MTI kérdésére Konthur Adrienne, a CBRE ügyvezető igazgatója.

Az irodapiacon átlagosan 12-14 euró között voltak az első félévben a havi bérleti díjak, a prémium kategóriás épületeknél pedig elérték a 20 eurót. A bérleti díjak lényegében stagnálnak - magyarázta az elemző.

Az ipari ingatlanok között a modern raktárterület 0,82 millió négyzetméter, ebből 25 ezer négyzetmétert az első félévben adtak át. Áltagosan 3,8-4,4 eurót fizetnek a bérlők négyzetméterenként és havonta, a prémium kategóriás épületek esetében pedig 5,5 euró az átlagos díj.

Az ipari ingatlanok tekintetében a kihasználatlansági arány mindössze 5-15 százalék. Az irodapiacon ez az arány 13 százalék körül van, ami kicsit magasabb a múlt évinél, de jóval alacsonyabb a 2002-ben és 2003-ban mért, közel 20 százalékos mértéknél.

Magyarországon az irodaingatlan-piaci befektetők 2006 második negyedévében 6,25 százalékos hozammal számolhattak, míg Varsóban és Prágában - a nagyobb befektetői bizalom miatt - hosszabb megtérüléssel, 5,5 százalék alatti hozammal is megelégedtek. A kisebb befektetői bizalmat jelzi a moszkvai és a szófiai irodaingatlanok átlagosan 10 százalék körüli megtérülési mutatója.