Csökkent a fővárosi ingatlanpiaci index

Vágólapra másolva!
A kormányzati megszorító intézkedések bejelentése után borúlátóbb lett az ingatlanpiac. A legpesszimistábbnak ismét a lakáságazat szereplői bizonyultak, de az összesített kilátások még mindig jobbak, mint 2005-ben. A határozott lakásépítési vagy -vásárlási szándékkal bírók azonban, az elmúlt három évben ritkán voltak annyira kevesen, mint most - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az AL Holding felmérésében.
Vágólapra másolva!

Az év második negyedévében a +/- 100-as skálán -17,6-re esett vissza a fővárosi ingatlanpiaci index. A négy fő szegmens (lakás-, iroda-, raktár- és az üzlethelyiségek piaca) közül messze az első a legpesszimistább, érdekes módon ez az, amelynek hangulata érdemben nem változott a legutóbbi vizsgálat óta.

A borúlátás legfőbb oka, hogy a Budapesten ingatlanokkal foglalkozó cégek vezetőinek 81 százaléka túlkínálatról, 16 százaléka pedig egyenesen erős túlkínálatról számolt be, s mindössze 3 százalékuk érzékelte egyensúlyi helyzetűnek a piacot. A budai oldalon jelenleg is valamivel kedvezőbb a helyzet, mint a pestin.

Alátámasztja a kishitűséget, hogy a lakosság lakásépítési és -vásárlási szándékai jelentősen mérséklődtek április óta. Igaz, ez annak is betudható, hogy a legutóbbi eredmény abszolút csúcs volt a felmérés történetében, de a magukat a biztos vásárlók/építők közé sorolók számának feleződésére még nem volt példa. A szakemberek a 10 százalékosnál nagyobb keresletcsökkenést sem tartják elképzelhetetlennek arra az időszakra, amikor már érezhető lesz a megszorítások hatása.

Mindezek ellenére, némely szegmensben az utóbbi időszakban tapasztalthoz hasonló, vagyis a fogyasztói árindex alatti áremelkedés valószínű a közeljövőben, hiszen a fejlesztőknek valamilyen mértékben át kell hárítaniuk a költségeik növekedését. Árcsökkenésre leginkább a Pest megyei lakóingatlanok körében kell számítani.

Általános tendencia,hogy egyre kevesebben vásárolnak a tervezőasztalról, ezért sok a piacon az azonnal beköltözhető (kulcsrakész) lakás. Érdekes, hogy a fővárosban az ilyen ingatlanok 36 százaléka a XIV. kerületben található. Illy Péter, az AL Holding Zrt. vezérigazgatója szerint a jelenleg üresen álló, de már elkészült lakások hozzávetőlegesen 90%-át várhatóan értékesíteni tudják.

A korábbinál jóval aktívabb irodafejlesztési tevékenység eredményeképp, Budapesten a kihasználtsági mutatók csökkenésére számítanak a felmérés készítői. Ehhez véleményük szerint nagyban hozzájárulhat az állam tulajdonában lévő ingatlanok értékesítése. Jelenleg Pesten az "A" kategóriás irodaházak kihasználtsági mutatója 81%-os, míg Budán, ugyanez 83%.