Bátran módosítsuk a lakásszerződést

Vágólapra másolva!
Újépítésű lakást vásárolni mindig rizikós, de nem ördöngösség olyan szerződést kötni, amely a lehetőségeken belül jól védi a vevőt. Az [origo] összegyűjtötte, mire kell figyelni, min érdemes változtatni az aláírás előtt.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest, amennyi lakás épült az utóbbi években Magyarországon, talán nem vészesen magas az utólagos minőségi és jogi problémákról szóló beszámolók aránya, de bízvást kiindulhatunk az ősi közhelyből: "egy tányér levesben egyetlen hajszál is sok". Magunk mindenesetre sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük az efféle bosszúságokat.

A tapasztalatok szerint a legtöbb vásárló megdöbbentően keveset foglalkozik az elé tett szerződéssel, holott a (mellékletek nélkül) 10-15 oldalas irat áttanulmányozása nem követel túl sok időt. Szakértelmet már igen, ezért mindenképpen ajánlatos egy jogvégzett embernek - ideális esetben ingatlanügyletekkel foglalkozó ügyvédnek - is megmutatni a tervezetet.

Annál is inkább, mivel a fejlesztők tisztában vannak vele, hogy sokan nagyvonalúan kezelik a lakásvásárlást, következésképp némelyikük kimondottan méltánytalan megállapodást próbál aláíratni a naiv ügyféllel. Alapszabály, hogy a legrosszabb forgatókönyvet kell elképzelni, és annak szellemében folytatni a tárgyalásokat - minden egyezséget, ígéretet írásban rögzítve. Még akkor is érdemes megjegyezni, mit tart a saját ügyvédünk törvényellenesnek, ha az eladó az ominózus ponton végül is nem hajlandó változtatni -, hiszen ha perre kerül a sor, a bíróság adott esetben a szerződéssel szemben is dönthet a mi javunkra.

Értelemszerűen a még fel nem épült lakás vétele a legkockázatosabb, ezért hasznos tájékozódni a fejlesztő cég referenciáiról, anyagi helyzetéről, nehogy patthelyzet alakuljon ki. Megesik ugyanis, hogy pénzzavar miatt a teljes vételárra szükség lenne a ház befejezéséhez, a vevő viszont nem akarja az utolsó részletet előre kifizetni - mondta az [origo] érdeklődésére dr. Klausmann Kornél, a Klausmann & Kovács ügyvédi iroda társtulajdonosa.

A kivitelezőnek szintúgy megéri utánanézni, mert ha felszámolják a céget, hibás teljesítés esetén nincs kinél érvényesíteni a jótállást. (Ha lehet, ajánlatos beleíratni a megállapodásba, hogy ne csak a kivitelezőnek, hanem az eladónak is legyen felelőssége.) Németországban az építési vállalkozásoknak kötelező bizonyos összegű pénzt letétbe helyezni működésük idejére, nálunk azonban csak az utazási irodákra vonatkozik hasonló szabály. A hazai helyzet látszólag még rosszabbodhat az ezerforintos kft-alapítás közelgő bevezetésével, de a vezető tisztségviselő felelősségének egyidejű növekedése biztató fejleménynek tűnik.

A legproblémásabb típus az újonnan beépítendő tetőtéri lakás. Egyrészt azért, mert jobbára roppant bonyolult a társasházi alapító okirat újrafogalmazása. Másfelől azért, mert a lakók a kezdeti beleegyezés után is keresztbe tehetnek az építkezésnek, mihelyst valami nem tetszik nekik. Ha az eladó hibájából csúszik az átadás, kötbérre lehetünk jogosultak - ennek mértékét ne hagyjuk maximalizálni.