Még mindig jó üzlet az iroda

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 15 hónaphoz képest 2006 második negyedévében rekordmennyiségű, 75,5 ezer négyzetméter irodaterületet adtak bérbe a fővárosban - írja a Napi Gazdaság a BIEF elemzésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A budapesti irodapiacon ismét a kereslet vette át a vezető szerepet, így az elmúlt 15 hónaphoz képest 2006 második negyedévében rekordmennyiségű, 75,5 ezer négyzetméter irodaterületet adtak bérbe - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF) elemzéséből.

A bérbeadások 54 százaléka (40,7 ezer négyzetméter) a nem központi piacon született, amit a központi elhelyezkedésű területek követtek, több mint 30 százalékkal (24 ezer négyzetméter). Ebben a negyedévben több mint 110 bérleti szerződést kötöttek, a területek átlagos mérete 660 négyzetméter volt, szemben az előző negyedév igen alacsonynak számító 350 négyzetméteres átlagával.

A kétezer négyzetmétert is meghaladó bérleti tranzakciók között lehet említeni a hamarosan elkészülő Kinnarps irodaházban helyet foglaló MÁV Cargo előbérleti szerződését (5,2 ezer négyzetméter), az Inventor Média 3 ezer négyzetméterre szóló megállapodását a Xenter 13-ban, az InBev 2,3 ezer négyzetméteres bérletét a nemrégen átadott Duna Towers épületben és a BASF több mint 1,1 ezer négyzetméteres előbérleti szerződését a BC 30 irodaépületben.

A megállapodások csaknem 30 százalékát a bérleti szerződések meghosszabbítása adta ebben a negyedévben is. Ezek közül jelentős tranzakció volt az Ericssoné, amely a Science Parkban hosszabbított 10,5 ezer négyzetméterre, és az Avayáé: ez a társaság 2,8 ezer négyzetmétert bérel tovább a WestEnd City Centerben.

Az idei második negyedévben összesen 56,8 ezer négyzetméter új irodaterülettel bővült Budapest irodapiaca, ezzel a jelenlegi modern irodaállomány 1,65 millió négyzetméterre nőtt. Az öt új irodaház mindegyike nem központi területen készült el: a Büro Center West (4,7 ezer négyzetméter), a Horizont Park (4,2 ezer négyzetméter) és a Szépvölgyi Irodapark 7 (2,7 ezer négyzetméter) a budai oldalon, a Duna Towers (27,7 ezer négyzetméter) és a Riverside Irodaház (17,4 ezer négyzetméter) a pesti oldalon épült fel.

Az RTL Klub központjának eladása a nem központi irodaállományt további 5,4 ezer négyzetméterrel bővítette a második három hónapban. Mindezek hatására a kihasználatlansági mutató csekély mértékben ugyan, de június végére 13,56 százalékra nőtt. A nem központi területeket leszámítva azonban (ahol az új irodaházakat átadták) csökkentek az elérhető szabad területek.