A látványtervet is olvasni kell

Vágólapra másolva!
Napjainkban egyre gyakoribb, hogy egy új ház beruházója számítógépes látványtervet készít a készülő ingatlanról, így csábítva a vevőket. Érdemes kritikus szemmel nézni az efféle alkotásokat.
Vágólapra másolva!

Bár a lakásvásárlókat főként az alaprajz, a vételár, valamint az ingatlan elhelyezkedése befolyásolja, az épületről készült látványterv is sokat nyomhat a latban. Éppen ezért a látványtervet általában úgy alkotják meg, hogy minél jobban elvarázsolja a vásárlót: az ég kék, az épület harmonikus színekben pompázik, a kert füve zöld, a növények között padok, asztalok és más kerti bútorok helyezkednek el.

A kérdés csupán az, hogy mennyiben különbözik majd a ház a látványterven szereplő épülettől és milyen jelek alapján lehet megállapítani, hogy jelentős eltérés várható-e. Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője szerint egyszerű a válasz: minél reálisabb és fényképszerűbb egy látványterv, annál valószínűbb, hogy a valóságban is hasonló lesz.

Kerezsi László, a Vision Consulting stúdióvezetője kifejtette: az ábrázolás alapvető szabálya, hogy az épület függőleges vonalainak a rajzon is függőleges vonalakként kell megjelenniük. Nem megfelelő látványtervek esetében a függőleges vonalak dőlése miatt a vásárló nem élethű információt kap az épületről.

Érdemes megfigyelni továbbá, hogy mennyire ügyeltek a látványterv részleteinek kidolgozására, a növényzet és más nem épített környezet reális ábrázolására.

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a beruházó nem csak a külső, de a várható belső tér látványtervét is elkészíti. Mivel a belső tér összhatását elsősorban a bútorok, berendezések adják, a fejlesztők igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Bár a szakmai vélemények megegyeznek abban, hogy a térgrafika külön tervezési szakág, sok beruházó nem fordít elég figyelmet a reális kép megalkotására, és szakember bevonása nélkül, tervezőszoftverekkel "felturbózza" látványterveit. Így lesz a lakásbelső feltűnően esztétikus. Ezeknek a trükköknek sem szabad bedőlni, ugyanúgy figyelni kell a valós színekre, méretarányokra, mint a külső látványterveknél - figyelmeztetnek a szakemberek.