Összevonják az állami üdülőket

Vágólapra másolva!
Négy egykori belügyi üdülő bekerül a központi vagyonkezelésbe, tizenegy másik viszont privatizáció révén kikerül onnan - értesült a Népszabadság. Az állam üdülőépületekben fekvő vagyona tetemes, de egy részük más címen, például oktatási központként szerepel a nyilvántartásokban.
Vágólapra másolva!

A siófoki Aranypart, a balatongyöröki Kastély, a balatonlellei Park és a dobogókői Pilis üdülőszálló 2007 január elsejétől a Belügyminisztériumtól a Központi Szolgáltatási Főigazgatósághoz kerülnek - tudta meg a Népszabadság.

Az állami üdülővagyon egy része hat éve egy kézben, a Human-Jövő 2000 Kht. kezében összpontosul, a társaság 33 üdülőt üzemeltet. A Kht. kezelésén kívül eső üdülőingatlanok számáról a kormányszóvivői iroda sem tud pontos információval szolgálni, tehát senki sem tudja naprakészen, hány üdülője van az államnak. Már csak azért sem, mert a minisztériumok annak idején - a kht. létrehozásának hírére - oktatási központtá nyilvánítottak néhány korábbi üdülőt, amelyek így nem kerültek be a központi üdültetési rendszerbe. A köztisztviselők, közalkalmazottak és a minisztériumok fizikai dolgozói csak akkor üdülhetnek egy másik minisztérium üdülőjében, ha arról a két tárca külön megállapodást kötött.

A rendszer legújabb áttekintése vezethetett oda, hogy a négy egykori BM-es üdülőnek is a központi rendszerben a helye, már csak azért is, mert a korábbi belügyi tárca immár két részre szakadt.

A kormányszóvivői irodától kapott tájékoztatás szerint a Human-Jövő hat évvel ezelőtt 39 üdülőt vett át üzemeltetésre, időközben pedig még hármat, de ezzel párhuzamosan tavaly decemberig kilencet már értékesítettek. A bevételt teljes egészében a meglévő ingatlanok felújítására kell fordítani. Jelenleg négy üdülőt bérbe adnak, tizenegy viszont eladósorba kerül a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tervezete szerint.

A kedvezményes belső és piaci árú külső üdültetést végző állami üdülőkből a kht.-nek tavaly egymilliárd forint bevételük származott, s erre az évre, közhasznú szerződés keretében 1,2 milliárd forint állami támogatásban részesülnek.