Kiállítják a köztéri ötletbörze terveit

Vágólapra másolva!
A szakemberek és a lakók együtt gondolták újra a fővárosi Kamermayer teret, Magyarország első, a napokban megrendezett, úgynevezett tervezői napján. A tervekből július 7-én, pénteken kiállítás nyílik egy közeli kávéházban.
Vágólapra másolva!

A szeptemberben esedékes Reevolutio 2006 befektetői fórum szervezője, az Ecorys Magyarország Kft. kezdeményezte, hogy a Budapest történelmi belvárosában, a Pilvax kávéház és a Városháza közvetlen közelében található, régóta megújulásra váró Kamermayer tér új arculatát a városlakók és a szakemberek együtt találják ki. Erre a külföldön már jól ismert módszer, a tervezői nap tűnt a legalkalmasabbnak.

Az ötletbörzén a meghívott építészek, tájtervezők és településmérnökök az itt élők elképzeléseit is figyelembe vevő diskurzus során azonnal, papíron vázolták javaslataikat. Egy nap alatt, egyebek mellett körvonalazódott, hogy milyen legyen a térburkolat, a tér mely részein, milyen növényeket, illetve utcabútorokat helyezzenek el.

"Tervezői nap az ország bármely megújítandó terén könnyen megvalósítható. Egy ilyen eseményen közvetlen kapcsolat alakulhat ki az ott élők, ott dolgozók és a hatóságok között. A közös munka eredményeként megszülető konszenzus révén pedig mindenki, kicsit magáénak érezheti az eredményt" - mondta a szervezők képviseletében Gauder Péter, a cég ügyvezetője.

A Budapest első polgármesterének nevét viselő téren, dr. Steiner Pál V. kerületi polgármester nyitotta meg az eseményt, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat mindent megtesz a Belváros kereskedelmének újbóli fellendítéséért, de ehhez szükséges, hogy a fejlesztésben ugyancsak érdekelt magánszféra, anyagilag is hozzájáruljon a közterületek rehabilitációjához". Eredményt hirdettek egyúttal a tervezői napot támogató Studio Metropolitana Astute programjában, amely pályázati keretek között elnyerhető támogatással igyekszik elősegíteni a városi közterületek gyalogos és kerékpáros közlekedés céljából történő fejlesztését.

Az együttes munka eredményeképp kialakuló elképzelésekből július 7-én, a Gerlóczy-kávéházban kiállítás nyílik, hogy azok is megismerkedhessenek a tervekkel, akik a megszületésükkor nem voltak jelen. A bemutatott ötletek a továbbiakban egy legitim tervben összegződnek, amelyből a felújítás alapjául szolgáló, hivatalos engedélyezési terv is elkészül.