Kiírták a lakbér-támogatási pályázatot

Vágólapra másolva!
Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli, leköszönő miniszter közzétette a Fészekrakó programon belüli - pontosabban azt kiegészítő - lakbér-támogatási rendszer pályázatát.
Vágólapra másolva!

Mostantól egészen szeptember végéig pályázhatnak az önkormányzatok lakbértámogatásra. A rendszer bevezetésével a gyermeket nevelő, nehéz szociális helyzetű, bérlakásban élő családok számára az állam az önkormányzattal közösen vissza nem térítendő támogatást nyújthat. A költségvetési törvényben biztosított forrásokból finanszírozandó támogatás része a Fészekrakó programnak, illetve kiegészíti azt, hiszen azoknak nyújt érdemi segítséget, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy saját lakást vásároljanak.

A kiírás szerint a cél a "nem állami és nem önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásban lakó (...) rászoruló, gyermeket nevelő bérlők lakbérfizetésének támogatása". Ugyanakkor azon családoknak is segíthet a program, amelyek önerejükből lakást bérelni sem lennének képesek. A jogosultak körét jövedelmi helyzetük alapján a 12/2001-es vonatkozó kormányrendelet határozza meg, de emellett még több feltételnek kell teljesülnie a támogatás elnyeréséhez.

Azon települési önkormányzatok pályázhatnak, amelyek meghatározzák a lakbértámogatás igénybevételének részletes szabályait, valamint az állami támogatással legalább megegyező összegű saját forrást fordítanak rá. Nem vehet részt azonban az az önkormányzat, amelynek 60 napon túli meg nem fizetett köztartozása van, illetve adósságrendezési eljárás alatt áll.

Az említett kormányrendeletben meghatározott vagyon- és jövedelemhatár mellett a lakás mérete alapján is megszabják a támogathatók körét, sőt további kikötés, hogy a lakás tulajdonosa a bérleti szerződésben hozzájáruljon ahhoz, hogy az önkormányzat az adóazonosító adatait megküldje az állami adóhatóság területileg illetékes igazgatóságának.

A pályázat előírja, hogy a központi lakbértámogatás mértéke nem lehet több a lakbér 30 százalékánál, de legfeljebb havi 7000 forint - ezzel legalább azonos összegű lakbértámogatást pedig az önkormányzat saját forrásaiból nyújt a bérlőnek. A központi lakbértámogatás a pályázatban legfeljebb három egymást követő évre igényelhető.

Az önkormányzat a tárgyhónapot követő minden hónap 5-éig elszámol az általa a bérlőknek kifizetett lakbértámogatással és azt megküldi az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalnak (OLÉH). Az OLÉH a tárgyhónapot követő hó 25-éig gondoskodik az önkormányzat által elszámolt központi lakbértámogatás utólagos folyósításáról.

A részletes feltételeket a pályázati útmutató tartalmazza, amely a formanyomtatványokkal együtt az OLÉH honlapjáról letölthető. A pályázatok befogadása folyamatos, a végső benyújtási határidő: 2006. szeptember 29.