Külföldi kínálat az őszi Lakásvásáron

Vágólapra másolva!
Az őszi Lakásvásár mellett Real East néven a koncentrált külföldi kínálat is megjelenik majd a Syma rendezvénycsarnokban szeptemberben, mert egyre nagyobb a magyar befektetők és magánszemélyek érdeklődése a külföldi ingatlanok iránt - hangzott el az Ingatlanpiac 2006 című konferencián Budapesten.
Vágólapra másolva!

A külföldi befektetők a magyar Lakásvásárokon már eddig is képet kaphattak a kínálatról, de a külföldön vásárlásra készülő magyaroknak több európai szakkiállítást is fel kellett keresniük a tájékozódáshoz. A Lakásvásárt szervező Ingatlan és Befektetés nevű szaklap a szerdai konferencián jelentette be, hogy az őszi Lakásvásár mellett megrendezi a Real East ingatlanbefektetési szakkiállítást is. Ezen 15 európai ország, valamint Kína, Marokkó és az Egyesült Államok lesz jelen.

Gerő András, az Otthon Centrum vezérigazgató-helyettese elmondta: az egyéni befektetők, amikor külföldön ingatlant - leginkább lakást - vásárolnak, az adott ország GDP-növekedésében bíznak, mivel az viszi fel az ingatlanárakat is. A külföldiek számára a fő kérdés a biztonság, ezt biztosítja számukra, hogy Magyarország az EU tagja. Befektetési döntésüknél ezért 2002-től (ekkor dőlt el a csatlakozás dátuma) már a következő kérdésre koncentráltak: jelesül, hogy mely újonnan csatlakozó országban valószínű a bruttó hazai termék (GDP) legnagyobb mértékű növekedése.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatta, hogy ez Írországban és Spanyolországban várható, mivel itt a csatlakozás után felfutott a gazdasági növekedés, és magával húzta az ingatlanok árát. Írországban például 10 év alatt tízszeresükre nőttek az árak. Magyarország ideális terepnek tűnt, 2003 óta az évi 1800 külföldi egyéni vásárló fele ír és angol a fővárosban. (A valós vásárlás ennek legalább a duplája, hiszen mások cégeiken keresztül léptek be a magyar lakáspiacra.)

Az egyéni befektetőknek a lakás ugyanolyan, mint a részvény vagy a befektetési jegy: keresni akarnak rajta - mondta Gerő András. Általában több lakást vásárolnak, vagyis portfóliót alakítanak ki, eltérő nagyságú és elhelyezkedésű lakásokkal. Csak olyat vesznek, ami bútorozott, azonnal kiadható, és megoldott az üzemeltetése. A bérleti hozamelvárás nem több 5 százaléknál (Londonban ez akár 7 százalék felett is lehet), hiszen Magyarországon az ár emelkedésére játszanak.

A konferencia további témája a lakáslízing volt. Tölgyes László, a BG Magyarország Lízing Zrt. vezérigazgatója kijelentette, aki befektetési céllal kíván lakást vásárolni, sokkal jobban jár, ha hitel helyett a cége nevében a lízinget választja. Egy 20 milliós lakás 12 millió forintos - 10 éves futamidejű - finanszírozással történő vásárlása esetén a futamidő alatt (120 ezer forintos havi bérleti díj esetén) 14,4 millió forint lesz a teljes bevétel. Ebből egy magánszemély tulajdonos 7,3 millió forint adót fizet, míg a lakást lízingelő cég mindössze 295 ezret.