Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Halassza el a főváros III. kerületi önkormányzata annak az állásfoglalásának a meghozatalát, amely a Hajógyári-sziget szabályozási tervével kapcsolatos - ezzel a kéréssel fordult Tarlós István polgármesterhez az Élőlánc Magyarországért, a Levegő Munkacsoport és a Védegylet.
Vágólapra másolva!

A képviselő-testület szerdai ülésére tűzte napirendre a témát, a környezeti hatástanulmányt viszont csak május 29-én kapták kézhez a szervezetek, amelyeknek a képviselőkhöz hasonlóan így nem volt idejük alaposan elolvasni az anyagot, a lakosság pedig egyáltalán nem ismerhette meg a benne foglaltakat.

Az Élőlánc, a Levegő Munkacsoport és három kerületi civil szervezet ugyanakkor előzetes állásfoglalást juttatott el az önkormányzathoz a Hajógyári-szigetre tervezett beruházásról, a környezetvédelmi feltételek szigorítását javasolva. A környezetvédők szerint a beruházás hátrányai legnagyobb részben a III. kerület lakóira hárulnak, míg az előnyökből alig élveznek valamit.

A megismert anyagok alapján úgy vélik, hogy a beruházás által keltett közlekedési többletforgalom alulbecsült, és torz arányokat tükröz. Valószínűtlen, hogy a luxusszállodák, kaszinók, jachtkikötők, konferenciák vendégeinek többsége a tömegközlekedést használná személyautó vagy turistabusz helyett. Az alátámasztó számítások akár helytállóak, akár nem, érthetetlen, hogy a megvalósítást miért nem kötik járulékos tömegközlekedés fejlesztésekhez - így a civilek.

Összességében, a jelenleg ismert paraméterek mellett megállapítható, hogy a beépítés a kerület lakóinak valószínűsíthetően károkat fog okozni - olvasható a szervezetek által mellékelt előzetes állásfoglalásban.

A Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén egyetértett az óbudai önkormányzat Hajógyári-szigetre vonatkozó szabályozási tervével, ezzel a főváros zöld utat adott a mintegy 400 milliárd forint összértékű magánbefektetői beruházás megvalósítására. A Hajógyári-sziget déli részén, az egykori gyár területén a beruházó hét szállodát, valamint konferenciaközpontot, négy apartmanhotelt, kaszinót, wellnessközpontot, valamint sportpályákat építhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről