Negyedével bővülhet a fővárosi irodapiac

Vágólapra másolva!
Az ingatlan-tanácsadással foglalkozó Eston International Rt. prognózisa szerint 25 százalékkal bővül a fővárosi irodapiac 2007 végéig - mondta Salamon Adorján, a társaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Az idén és jövőre várhatóan rekordmennyiségű, akár 450 000 négyzetméter új irodaterület is létesülhet a fővárosban, ami mintegy 25 százalékos bővülést jelent a budapesti irodák 1,6 millió négyzetméteres jelenlegi, teljes alapterületéhez képest - mondta Salamon Adorján az MTI kérdésére.

Az elnök-vezérigazgató rámutatott, hogy az irodapiacon az idei és a jövő év várhatóan aktívabb lesz az előzőnél, mivel 2005 végén már a bérlők túlsúlya jellemezte a piacot, ekkor 11 százalékra csökkent az irodaingatlanok üresedési rátája.

Salamon Adorján a piaci bővülésre alapozva az Estonnál is 15-20 százalékos árbevétel-növekedéssel számol tavalyhoz képest. A cég közleményben tájékoztatott arról, hogy nemrég értékesített egy 3500 négyzetméteres fejlesztési területet a Hungária körút és a Thököly út közelében a Skanska Magyarország Ingatlan Kft. részére. Az utóbbi időben több, a Hungária körút mentén fejlesztési lehetőséget kereső ügyfelet regisztrált az ingatlan-tanácsadó társaság.

A vállalatnál úgy látják: a környék értékét tovább emeli a 4-es metró építése, amellyel jelentősen javul majd a helyszín megközelíthetősége. Salamon Adorján szerint az iroda-bérbeadási piac számára további új lehetőséget jelent egyebek mellett a Lágymányosi híd budai hídfőjéhez közel eső terület és az Üllői út-Könyves Kálmán körút környéke is.

Az Eston korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2005-ben 130 milliárd forint értékű ingatlan bérbeadásában, illetve értékesítésében vett részt. Az 1993 óta működő társaság tevékenységébe 2003 elejétől kizárólag kereskedelmi ingatlanok (irodaépületek, üzlethelyiségek, logisztikai, ipari, fejlesztési és befektetési ingatlanok) közvetítése, valamint az ezekkel kapcsolatos tanácsadás tartozik.