Államilag hűtik a kínai ingatlanpiacot

Vágólapra másolva!
Új állami intézkedésekkel igyekeznek szabályozni a kínai ingatlanpiacot, mert - az ottani politikai vezetők szerint - a spekuláció miatt elszabadultak az árak, és a káosz jelei mutatkoznak.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön hatályba lépő intézkedések szerint a vásárlástól számított öt éven belül újraértékesített kínai ingatlanok üzleti adó alá esnek, amelyet a teljes eladási ár után kell megfizetni. A magánszemélyeknek pedig a vásárolni szándékozott ingatlan 30 százalékát kell önerőből fizetniük (az eddigi 20 százalék helyett) ahhoz, hogy jelzálogot vehessenek fel.

Az ingatlanépítőkre vonatkozó rendelkezések szerint az újonnan épülő lakások legalább 70 százaléka nem lehet 90 négyzetméternél nagyobb - ezzel a nagy luxuslakások tömeges építését akarják megelőzni.

Az építési vállalkozásoknak az építkezések legalább 35 százalékát kell tudniuk finanszírozni, hogy a fennmaradó részre bankkölcsönt vehessenek fel. Azok, akik az építési engedély megszerzésétől számított egy éven belül nem kezdik meg az ingatlan építését, bírsággal sújthatók. Akik két éven belül sem teszik ezt meg, elvesztik földterület-használati jogukat.

Kínában a városi ingatlanárak áprilisban 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az új lakóingatlanok ára ennél is jobban, 6,4 százalékkal nőtt, miközben néhány keresett körzetben kétszámjegyű volt a növekedés. A kínai állami vezetőkhöz számos panasz érkezett arról, hogy az átlagkínai a felszökő árakat már nem tudja megfizetni.