Fordulat a fővárosi irodapiacon

Vágólapra másolva!
Az ingatlanfejlesztők tavaly lázas építkezésbe kezdtek Budapesten, ezért a 2005 végén még keresletinek számító irodapiacon hamarosan túlkínálat alakulhat ki. Vidéken viszont nem szívesen építenek irodát saját kockázatukra a beruházók - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A budapesti irodapiacon fordulatnak lehettünk tanúi 2006 első negyedévében. Tavaly év végéig a kereslet meghaladta a kínálatot, az idén azonban fordult a kocka. Hat nagy alapterületű irodaépület épült fel, így ma már a kínálat bősége jellemző. Míg ugyanis tavaly a magyar fővárosban viszonylag kevés - a 2004. évinél 16 százalékkal kevesebb -, összesen 71 ezer négyzetméternyi új irodát adtak át, addig idén, már az első negyedévben 58 ezer négyzetméterrel bővült a kínálat - derül ki az öt nagy nemzetközi ingatlanközvetítő cég közös felméréséből.

Az irodapiac bővülése elsősorban hat nagy irodaépület átadásának köszönhető. A XI. kerületi IP West Irodaház és a III. kerületi Szépvölgyi Irodaparknak a Sanoma Kiadó számára létesült székháza, a XIII. kerületben épült három iroda - a Center Point II., az Optima B és a Róbert Károly körúti Material Center lakberendezési üzletház iroda része -, valamint a kőbányai Éles Sarok Irodaház bővítette a kínálatot, amely az új fejlesztésekkel együtt, a fővárosban ma már eléri az 1,6 millió négyzetmétert.

Tavaly az irodák iránti kereslet gyors ütemben nőtt, az összes bérbe adott terület nagysága három százalékkal haladta meg a 2004. évit, és újabb rekordot megdöntve, elérte a 237 ezer négyzetmétert. A kínálat viszont alig tudott ezzel lépést tartani, a megelőző években, 2003-ban és 2004-ben ugyanis meglehetősen sok iroda, a kiadható terület 20, illetve 15 százaléka állt üresen, ezért az ingatlanfejlesztők visszafogták magukat, és nem kezdtek bele túl sok új projektbe.

A kiadatlan irodák aránya így, a szűkös kínálat és a növekvő kereslet hatására csaknem 11 százalékra csökkent, a bérleti díjak pedig, az erős kereslet miatt stabilan tartották magukat a négyzetméterenkénti 15-18 eurós szinten, a legjobb helyen fekvő, legjobb minőségű irodákért pedig négyzetméterenként 20 eurót is elkérhettek a bérbeadók. A befektetők - azok a főleg külföldi ingatlanbefektetési alapok, amelyek a kész és bérbe adott irodaházakat megvásárolták - sokkal több pénzt szeretnének befektetni a közép-európai régióban, mint amennyi biztos befektetésnek számító, újépítésű, korszerű irodaépület van a piacon, ezért 2005-ben már a 2004. évi hozamnál egy százalékkal alacsonyabb (6-6,5 százalékos) hozammal is beérték.

Az idei első negyedévben 1,51 százalékkal, 13 százalékra növekedett a kiadatlan irodák aránya. Az idei évre várt 200 ezer négyzetméter új iroda átadása után azonban, 2007-ben további 300 ezer négyzetméter új iroda-területtel bővül a kínálat. Egyes szakértők, úgy látják, hogy a kereslet még ezzel is lépést tud tartani, míg mások - például a DTZ ingatlantanácsadó-cég márciusi tanulmánya - 2007-ben már komoly túlkínálatot lát a budapesti irodapiacon.