Lakások zöldkártyája: még három rendelet

Vágólapra másolva!
Még három jogszabály - kormányrendelet - szükséges ahhoz, hogy az épületek energetikai tanúsítványáról szóló uniós irányelvnek megfeleljen Magyarország - mondta Várnai Iván, az Országos Lakás és Építésügyi Hivatal sajtófőnöke.
Vágólapra másolva!

Szeptembertől zöldkártya is kell az új lakásokra, amely azt tanúsítja, hogy megfelelőek az épület energetikai jellemzői. Azokra a lakásokra kell alkalmazni a szabályozást, amelyek 50 négyzetméternél nagyobbak és évente legalább 4 hónapon keresztül lakják.

A nemrégiben megjelent rendelet május 29-én lép hatályba, de az új épületek közül csak azokra kell alkalmazni, amelyek engedélyeztetési eljárása szeptember 1-je után indul. A házak zöldkártyája gyakorlatilag egy számítás végeredménye, amely meghatározza, hogy egy épület energetikailag megfelelő-e.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása során több feltételnek kell megfelelnie a háznak. Külön táblázat foglalja össze azt, hogy mekkora lehet a falak, tetők, ablakok hőátbocsátása. Számba kell venni a hőhidakat (például az ablakok feletti, nem megfelelően hőszigetelt áthidalókat), a fűtési rendszer energiaigényét, annak veszteségeit, sőt a fűtéshez felhasznált villamos energiát is. A világítás, a hűtés és a gépi szellőzés energiaigénye is megjelenik a számításokban. A végső szám az összesített energetikai jellemző, amely az épület felület/térfogat arányára figyelemmel adja meg annak energiaigényét.

Az új épületeknek akkor kell megfelelniük a rendelet előírásainak, ha az engedélyezési eljárás az idén szeptember 1-je után indul. A meglévő épületek közül az 1000 négyzetméter hasznos alapterületűek felújítása során kell alkalmazni az előírásokat. Ezeknél további feltétel, hogy a felújítás költsége meghaladja az épület értékének egynegyedét.

Az épületek energetikai tanúsítványáról szóló uniós irányelv négy részre bontja a teendőket - közölte Várnai. Felsorolása szerint ezek a következők: a szükséges számítási módszer meghatározása, a tanúsítvány (a köznyelv ezt hívja az épületek zöldkártyájának) kiadásának részletes szabályai, a tanúsítás végzéséhez szükséges szakmai követelmények, végül pedig a 15 évnél idősebb fűtési rendszerek, valamint a klímaberendezések kötelező felülvizsgálata.

Most az első jogszabályt, vagyis azt a számítási módot tette közzé a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, amely alapján a tanúsítványhoz szükséges energetikai jellemzőket kell meghatározni.

A következő jogszabály az a kormányrendelet lesz, amely az energiatanúsítvány részletes szabályait tartalmazza, vagyis azt, hogy mikor és kinek lesz kötelező a tanúsítás elkészíttetése. A tanúsítás a most közzé tett számítási módszer és kritériumok alapján készül. Várnai szerint ez a rendelet várhatóan ősz körül jelenik meg, hogy a jövő év elejétől alkalmazni lehessen.

Arról, hogy ki és milyen szakmai felkészültséggel végezhet tanúsítást, egy másik rendelet szól majd, végül a gazdasági és közlekedési miniszter fogja rendeletben meghatározni a kazánok és légkondicionálók felülvizsgálatát.