Változások előtt a horvát ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
A Vir szigeti botrány hatására várhatóan tisztulni fognak a horvátországi viszonyok, legalábbis magyar szemszögből - mondta az [origo] kérdésére egy ottani ingatlanok értékesítésével foglalkozó cég munkatársa.
Vágólapra másolva!

Szűrő jellegű hatással lesz a kényszerbontással végződő Vir szigeti botrány az ottani piacra - vélte az [origo] által megkérdezett Esküdt László, a Wand-ox Ingatlanközvetítő munkatársa. Egyrészt másképp fognak szelektálni az ügyfelek az ajánlatok között, nyilvánvalóan többet kérdeznek majd, ami örvendetes.

Másfelől az ottani magyar cégek közül remélhetőleg csak azok maradnak meg, amelyek a törvények és az etikai normák maradéktalan betartásával működnek - mondta Esküdt László, arra célozva, hogy a Vir szigeti magyar tulajdonosok között jó páran akadtak, akik egyáltalán nem voltak tisztában vele: a házuk, lakásuk engedély nélkül épült, ezért fennáll a lebontásának a kockázata.

Ettől függetlenül természetesen a jövőben sem árt körültekintően eljárni, ha Horvátországban vásárolunk ingatlant. Az átlagoshoz képest meglepően alacsony ár például mindig gyanút kell, hogy ébresszen az érdeklődőben. A problémás Vir szigeti apartmanok 1000 eurós négyzetméteráron keltek el, ami 4-500 euróval olcsóbb a piaci árnál. Sőt, Isztrián 1800-2000 eurót is érhet egy-egy szebb ingatlan négyzetmétere, még a parttól több száz méterre is - nemhogy a víz közvetlen közelében.

Éppen ezért sokan felfigyeltek a viri lehetőségekre, de a közvetítők nem mindegyiküket tájékoztatták a valós helyzetről. Általában azzal áltatták a vásárlókat, hogy az engedély megszerzése már folyamatban van, csak idő kérdése, hogy megérkezzen.

Az efféle kiugróan jó ajánlatokat tehát a későbbiekben is érdemes fenntartásokkal kezelni. Az ugyanis nem valószínű, hogy a történtek hatására csökkennének az árak a horvátországi ingatlanpiacon.