Kevesebb lakás épült az első negyedévben

Vágólapra másolva!
Új lakásból az idén, az első negyedévben 7118-at vettek használatba, 0,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az új lakások építésére kiadott engedélyek száma 8 százalékkal, 9858-ra csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A KSH szerint négy év óta először fordult elő, hogy a nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek nagyobb alapterület beépítését jelentik, mint a lakóépületeké. Így 960 ezer négyzetméter nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt, ami másfélszerese az előző évinek. A lakóépületekre kiadott új építési engedélyek mintegy 890 ezer négyzetméter beépítésére vonatkoznak, ami 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Országos átlagban 3 százalékkal kevesebb új lakást építtettek gazdasági vállalkozások, és 4 százalékkal kevesebbet értékesítés céljából. Ugyanilyen arányban nőtt a természetes személyek által, illetve saját használatra épített lakások száma. Az új, több szintes, több lakásos és lakóparki építkezés 5 százalékkal visszaesett, miközben ennyivel nőtt a családi házas építkezések száma. A lakások átlagos alapterülete 2 négyzetméterrel, 89 négyzetméterre nőtt.

A KSH csütörtöki jelentése szerint 2006 I. negyedévében Budapesten 23,6 százalékkal kevesebb új lakást vettek használatba. Az ország megyei jogú városaiban 24,2 százalékkal emelkedett a lakásépítés, ám az új lakások építésére kiadott engedélyek számában már 29,7 százalékos visszaesés következett be.

A kiadott új lakásépítési engedélyek száma 2005 első negyedévéhez képest bővült néhány dunántúli megyében és Pest megyében, Somogyban több mint háromszorosára. Ezzel szemben az ország keleti felében mindenütt csökkent, mindhárom régió átlagában 24-26 százalékkal. A legjelentősebb visszaesések mégis a Dunántúlra jellemzőek: Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyékben 2006 első negyedében fele annyi új engedélyt sem adtak ki, mint egy évvel korábban.